Innan och under semestern kom rapporter om att det finns spansk skogssnigel, också känd som mördarsnigel, på Jägarvägen vid Coop-bygget och vid gång- och cykelvägen mellan Coop-bygget och E 4 in till kommunen. Eftersom de främst är kvälls- och nattaktiva följde Norran med kommunekologen Johanna Engström på en mördarsnigeljakt under onsdagskvällen för att se om vi kunde hitta några och avgöra om rapporterna stämde.
– Enligt rapporten var den nio centimeter lång, så den borde inte vara svår att hitta. En vuxen snigel blir mellan sju och 15 centimeter lång och varierar i färg från en ljusare brun upp till svart, berättar hon när vi ger oss iväg för att leta.
Namnet mördarsnigel, var kommer det ifrån?
– De äter växter, men de är kannibaler också, äter sina egna och andra sniglar som kommer i deras väg. De är inte bara dåliga för växtligheten, utan även mot snigelfaunan.
Först går vi runt Coop-bygget vid Jägarvägen, vi kollar i diken och i en liten skogsglänta som finns i närheten. Vi hittar ingenting. Det som närmast liknar sniglar är lite blöta, mörka löv. Det har regnat rejält under dagen så förutsättningarna för att de ska ha kommit fram är stora. Och när vi tar oss till gång- och cykelvägen vid E 4 hittar vi den första. Den är lång, mörkbrun, slemmig och rör sig sakta över den blöta asfalten medan känselspröten rör sig fram och tillbaka. Ett kort tag därefter hittar vi en till – och sen händer det, vi börjar se snigel, på snigel, på snigel. Vart vi än vänder blicken hittar vi fler, i olika stadier, men med samma karaktäristiska färg, räfflad rygg och andningshål långt fram.
– Det är här är illa, utbrister Johanna Engström som blir lika förvånad som Norrans utsända över mängden sniglar.
Man har ju hört att den har funnits i Skellefteå ett tag, har det bara varit rykten?
– Jag har också hört rykten tidigare, men den finns inte registrerad i Artportalen för Skellefteå, så den har inte bekräftats tidigare i alla fall, säger hon.
Hur sniglarna har kommit till Skellefteå är svårt att säga.
– Människor köper växter och flyttar på växter och det kan vara i jorden som det sprids. Inte att det kommer med sniglar, men att det ligger ägg i jorden. Det gäller ju både mördarsniglar men även frön från invasiva växter. Vi har fått jättemånga rapporter till kundtjänst i sommar om invasiva växer som jättebalsamin, jätteloka och tromsöloka. Särskilt jättebalsaminen, den är jättevanlig hos oss.
Det kluriga med mördarsnigeln är att den inte finns med på listan över invasiva arter som ska rapporteras in.
– Jag misstänker att det kan vara för att den är så spridd i södra Sverige redan, men det blir tokigt häruppe för det blir viktigt att vi får veta att den finns. Vi är ju ganska förskonade från sånt och vi vill ju inte ha hit den. Om det är ett begränsat område som drabbas kan åtgärder sättas in, säger Johanna Engström.
Hon uppmanar alla som ser mördarsnigel någonstans i Skellefteå kommun att gå in på Artportalen.se och rapportera in sina fynd.
– Både så att kommunen och länsstyrelsen får reda på det, men även att man nationellt kan se att den breder ut sig.
Är det länsstyrelsen som har ansvar för att vidta åtgärder?
– Det är länsstyrelsen som har tillsynsansvaret för invasiva arter klassade enligt EU-direktiv, men eftersom mördarsniglar inte finns med där blir det lite svårt. Det blir en markägarfråga att ta tag i det, men länsstyrelsen kan inte ställa några krav, utan att det blir på frivillig basis i så fall.
Kommer ni från kommunen att göra något?
– Jag skulle vilja att vi kunde göra något, men jag kan inte säga nu hur det kommer att bli. Nu vet vi alla fall om problemet och vet att det är på riktigt, säger hon.
Hur blir man bäst av med dem?
– Man ska börja direkt på våren när snön tinar bort och innan de har hunnit lägga sina ägg. Nu har jag ju ingen erfarenhet av dem heller, men man ska tydligen klippa huvudet av dem eller ta en spade och hugga av huvudet, det är det snabbaste och det som är minst plågsamt för djuret. Att hälla salt, kalk eller stänga in dem i en påse gör att det blir ganska plågsamt för dem.
Även om det inte är några tvivel att det rör sig om mördarsniglar ska Johanna nu skicka in exemplaren för att få dem officiellt identifierade.