Det var i februari som beskedet kom: Skolan i Gummark hotades av nedläggning på grund av lärarbrist. Från och med höstterminen 2017 skulle skolan läggas ner och barnen bussas till Skellefteå, enligt ett tjänstemannaförslag. Men hotet undanröjdes och man lyckades rekrytera lärare och specialpedagog i elfte timmen, kan man säga.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Alla inblandade menar att föräldrarnas engagemang påverkat utfallet – att legitimerade och behöriga pedagoger sökte de vakanta tjänsterna på skolan. Det som hände i samband med förslaget om en förestående nedläggning var att föräldrarna med barn på Gummarksskolan drog igång en kampanj i bland annat sociala medier för att locka sökande. Och nu har fyra lärare och en specialpedagog rekryterats till skolan.
– Jag vill jobba på en liten skola och här har jag nära till jobbet, säger Jennie Lindberg, som förklaring till varför hon sökte jobb på Gummarksskolan.
– För mig påverkade också den fina utemiljön i närhet till skolan, säger Helena Åström.
Av de nyrekryterade är tre i tjänst den här dagen. Trion bekräftar också att föräldrarnas kampanj för att locka sökande påverkade.
Och nu, ungefär tre månader sedan första arbetsdagen så trivs de utmärkt på skolan.
– Det känns jättebra att jobba här och det är bra stämning på skolan, säger Amanda Hedlund och de andra nickar instämmande.
De säger också att pedagogerna på skolan fungerar bra tillsammans, vilket också påverkar trivseln och måendet – alla kategorier.
Gummarksskolan har totalt 58 elever i årskurserna F-5 och lärarna menar att det är positivt.
– Man lär känna alla eleverna och ingen faller mellan stolarna, men det är klart att det också finns fördelar med större skolor, säger Jennie Lindberg.
Flera av de nyrekryterade pedagogerna bor i närområdet och de menar att det också påverkat beslutet att söka tjänst på skolan.
– Men om föräldrarna inte visat sådant engagemang hade jag nog inte haft koll på att det fanns lediga tjänster här, säger Amanda Hedlund som är nyinflyttad i närområdet.
De säger också att de fått positiv feedback och blivit väl mottagna av kollegor, elever och föräldrar sedan de började sina tjänster. De nämner den fikabuffé som föräldrarna bjöd in till i början av terminen och säger att det uppskattades. Syftet var att träffas och lära känna varandra lite närmare.
För eleverna på skolan innebär de lyckade rekryteringarna att de slipper byta skola. Arvid Harnesk och Frej Furtenbach som går i femman uppskattar det.
– Det är skönt att skolan får vara kvar så vi slipper åka buss in till stan, säger Arvid Harnesk.
Och eftersom stadieindelningen ska ändras så blir Gummarksskolan en F-6 skola nästa år, därför får eleverna i årskurs fem gå kvar ett år till.
– De nya lärarna är bra, även om det känns lite annorlunda, säger Frej Furtenbach och Arvid Harnesk fyller i:
– Det är jobbigt att byta lärare hela tiden, så det är bra att de ska jobba här hela tiden.
Båda menar att avståndet till skolan betyder mycket. De kan cykla eller gå den korta biten istället för att bussas till stan.
– Det är inte så många elever här på Gummarksskolan heller och det är skönt, säger Frej Furtenbach.
Det är skönt att skolan får vara kvar så vi slipper åka buss in till stan.