– Jag har väntat på återkoppling från SFI sedan oktober och har fortfarande inte hört från dem. Min stora oro är att Migrationsverket avvisar mitt företagstillstånd för att jag inte har några betyg från SFI, säger Shahrokh.
När Shahrokh anställdes av Northvolt var hans ansökan om arbetstillstånd fortfarande under utredning. Likaså när han blev varslad ett år senare.
Han kom till Sverige från Pakistan 2022 för att studera sin master inom geologi på Lunds universitet. I april ifjol flyttade han till Skellefteå för jobb på Northvolt men blev varslad i oktober. Oavsett hur mycket Shahrokh skulle vilja återgå till sina studier på Lunds universitet anser han att det nu är nästan omöjligt.
– För att ansöka om att studera i Sverige igen måste jag resa till Sveriges ambassad i Etiopien för en intervju och ansökan. Det är en lång och dyr process, säger han.
Muhaiminul från Bangladesh, även han före detta Northvoltanställd, är också drabbad av SFI:s köer.
– För att få ett jobb här är det viktigt att kunna det svenska språket, säger han.
Det första Muhaiminul gör när han vaknar om mornarna är att kolla sin mejl efter svar från arbetsansökningar. Sedan fortsätter jobbsökandet hela dagen.
Samma rutin gäller för Shahrokh, som dessutom spenderar sin tid med svenska duolingoklasser och onlinekurser inom kvalité och marknadsföring. Något han vill jobba med framöver.
”Serika” däremot drog en vinstlott och kom in på SFI-utbildningen. Hon vill vara anonym, men berättar att hennes make som varslades från Northvolt snabbt fick ett nytt jobb hos sin före detta arbetsgivare.
– Vi hade tur, påpekar hon.
Nu vill hon lära sig svenska för att bättre integreras.
– Jag gillar att umgås och prata med folk. Jag vill även kunna prata med min son, hans första språk blir ju svenska eftersom han pratar svenska på förskolan, säger hon.
De tidigare Northvoltanställda har god utbildning och erfarenhet, fortsätter hon, men de behärskar inte det svenska språket flytande. Något de måste nu – om de ska kunna stanna.
– Föreställ dig en familj som har bott här i fyra-fem år och har allting fixat. Många har hus och barn. Och plötsligt måste de lämna landet så snabbt att de inte ens hinner sälja sina hus, säger hon.
SFI-lärarna bekräftar det kraftigt ökande behovet för elever att lära sig svenska. Ökningen tog fart efter att Northvolt både börjat anställa men framförallt efter att de börjat varsla.
– De behöver lära sig svenska så snabbt som möjligt för att öka sin chans att få ett jobb. Många av dem är beredda på att ta vilket jobb som helst men det är klart att de önskar ett jobb utifrån den utbildning som de besitter, förtydligar SFI-läraren Ida Holmberg.
Ulf Olofsson är rektor för SFI. Han menar att de gjort mycket för att möta den utökade efterfrågan.
Vad har ni gjort för att korta köerna?
– Utbudet av olika studieformer har utvecklats väldigt. Nu finns SFI som heltidsstudier, deltidsstudier och distans beroende på vad som passar i ens liv.
– Vi har helt enkelt ett större utbud av kurser och en större mottagningskapacitet. Från början av nästa år utökas verksamheten ytterligare, med ännu fler studieplatser, säger han.
Ser du någon risk att tidigare Northvoltanställda kan få lämna landet på grund av köerna, eftersom det minskar deras chanser att skaffa nytt jobb?
– Vi ligger väl inom lagens råmärken för hur vi erbjuder plats på SFI med elevens förväntade väntetid innan de får starta SFI. SFI är en kvalificerad språkutbildning där det förväntas att man deltar aktivt med hög närvaro och att eleven själv lägger ner tid på studierna även utanför skoltid. Att bli duktigt på svenska tar lång tid och ofta längre tid än vad denna målgrupp har till sitt förfogande.
Räcker era resurser i så fall?
– Ja. Men det är en utmaning att starta massutbildning med väldigt kort varsel. Det är svårt att hitta personal och lokaler.
En del av eleverna vi träffat har väntat länge – kan ni göra mer?
– Vi jobbar för att öka vår mottagningskapacitet.
Vad säger ni till dem som är oroliga?
– Vänta inte med att lära dig svenska. Använd tiden i väntan på att bli antagen med att studera själv, exempelvis via appar, webbsidor, internet Youtube och så vidare. Ett bra sätt att lära sig svenska är att försöka använda svenskan i vardagliga situationer, säger Ulf Olofsson.