Northvolts nya teknikgenombrott inom återvinning

Northvolt har lyckats producera sin första battericell med återvunna batterimetaller som presterar i nivå med nybrutna metaller. Bolaget kallar det ett ”genombrott för batteriindustrin” och en ”milstolpe för Northvolt”.

”Det känns fantastiskt”, säger Emma Nehrenheim, hållbarhetschef på Northvolt i fabriken i Västerås. (Arkivbild)

”Det känns fantastiskt”, säger Emma Nehrenheim, hållbarhetschef på Northvolt i fabriken i Västerås. (Arkivbild)

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Skellefteå2021-11-12 10:31

Teknikgenombrottet, som gjorde på labbet i Västerås, är goda nyheter för den stora anläggningen för återvinning av batterier, som även den ska ligga i Skellefteå. Anläggningen väntas bli Europas största. 

– Det känns fantastiskt. Efter flera års forskning och utveckling kan vi nu offentliggöra att vi för första gången producerat en ny litiumjoncell med nickel, mangan och kobolt som helt återvunnits. Och vi har validerat att den nya cellen fungerar lika bra som traditionella battericeller med nyutvunna metaller”, säger Emma Nehrenheim, hållbarhetschef på Northvolt och chef för batteribolagets återvinningsverksamhet Revolt, till Dagens Industri.

Genombrottet gör att Northvolt innan 2030 har en målsättning om en kapacitet på 125 000 ton återvunna batterier per år istället för 25 000 ton. 

– Det handlar om en investering i miljardklassen i första steget. Om vi får grönt ljus kommer det att handla om ännu större summor när anläggningen är fullt utbyggd, säger Emma Nehrenheim.

Återvinningsanläggningen har arbetsnamnet Revolt Ett och skulle innebära hundratals nya jobb i Skellefteå. Siktet är att den ska stå klar under 2023. Den första etappen börjar byggas under det första kvartalet 2022. Återvinningen består av restprodukter från Northvolt Ett-fabriken samt gamla batterier från elbilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!