På måndagen meddelade Northvolt att stora personalneddragningar kommer att ske framöver. 1 000 personer väntas förlora jobbet i Skellefteå.
Beskedet är ytterligare en del i en ”strategisk översyn” som bolaget gör, till följd av ett tufft ekonomiskt läge.
All expansion av fabriken i Skellefteå ställs in och bolagets fokus framöver kommer vara att öka produktionen i de fabriksdelar som redan är i gång.
Enligt bolaget har produktionen tredubblats sedan årsskiftet.
– Nyligen slog vi produktionsrekordet när vi tillverkade 60 000 battericeller under en vecka, skrev kommunikationschef Matti Kataja i ett mejl tidigare i veckan.
Nu siktar Northvolt mot nya produktionsmål – och det ska ske på kort tid.
– Vår målsättning är att nå en volym om 100 000 celler i veckan vid årsskiftet, uppger Matti Kataja.
Målet är något som inom bolaget kallas för ”Path to 100k”, enligt ett internmeddelande som Norran läst. ”Path to 100k” är även något som vd Peter Carlsson pratat om på ett av de informationsmöten som hållits med personal de senaste veckorna.
– Det främsta alla kan göra i den här situationen är att fortsätta vara superfokuserade på uppgifterna, särskilt de uppgifter som handlar om att få produkter ut genom dörren, sa Peter Carlsson enligt en inspelning som Norran tagit del av.
– Varje dag kommer att vara oerhört viktig, sa han också.
Samtidigt säger flera anställda som Norran pratat med att det finns en del problem i produktionsprocessen och att det kan bli svårt att snabbt öka produktionen. Problemen handlar bland annat om maskiner som krånglar.
– Det är mycket tid som går till att fixa maskiner, säger en person.
– Målet på 100 000 per vecka går nog att nå. Det är möjligt, men inte på kort tid, säger en annan.
Enligt kommunikationschef Matti Kataja är Northvolt ”medvetna om att det är ett väldigt tufft mål”.
Hur ska målet uppnås?
– Det handlar om en kontinuerlig operativ process där vi gör dagliga uppföljningar och genomför en rad åtgärder för att förbättra våra processer och öka volymerna. Arbetet involverar samtliga avdelningar och team med specialister fokuserar på att optimera produktionen i alla steg, skriver Matti Kataja.