Northvolts hälsning till Skellefteborna: ”Vi är väldigt ledsna”

Northvolts ledning beslutade sent på tisdagskvällen att ansöka om konkurs, ett beslut som omfattar hela den svenska verksamheten. I Skellefteå berörs 3000 anställda.
– Det är med tungt hjärta vi tagit det här beslutet, vi har kämpat stenhårt men inte lyckats få stabilitet i bolaget. Jag vill rikta ett stort tack till Skellefteå och våra anställda där som gjort ett fantastiskt jobb, säger Tom Johnstone, interimordförande i Northvolts styrelse på en pressträff på onsdagen.

Nortvolts interimordförande, Tom Johnstone, vid pressträffen på Northvolts kontor i Stockholm efter bolagets konkursbesked på onsdagen. Peter Carlsson, grundare, till vänster.

Nortvolts interimordförande, Tom Johnstone, vid pressträffen på Northvolts kontor i Stockholm efter bolagets konkursbesked på onsdagen. Peter Carlsson, grundare, till vänster.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skellefteå2025-03-12 18:00

Pressträffen hölls på Northvolts huvudkontor i Stockholm och Norran fanns på plats för att bevaka den. Ansökan om konkurs lämnades in på onsdagsmorgonen till Stockholms tingsrätt och omfattar Northvolt AB, Northvolt Labs AB, Revolt AB och Northvolt Systems AB. Totalt berörs 4500–5000 anställda, 3000 av dem jobbar vid fabriken i Skellefteå.

– Tyvärr var det här beslutet enda vägen framåt för Northvolt och våra ägare. Vi kommer att göra allt i vår makt för att stötta konkursförvaltaren för att hitta möjligheter att driva verksamheten vidare. Vår drivkraft har hela tiden varit att göra det möjligt att producera gröna, hållbara batterier i Europa och vara en del av den gröna omställningen, säger Tom Johnstone.

Vad vill du säga till alla anställda på Northvolt, många har flyttat till Skellefteå från andra länder?

– Jag vill säga att era insatser och er inställning varit fantastisk. Jag vill uttrycka en stor tacksamhet till er alla, jag förstår att det är omtumlande och många känslor men jag hoppas att ni också kan känna stolthet över det vi uträttat. Vi har omvandlat en vision till verklighet och producerat över en miljon batterier, tillsammans har vi utvecklat ett av världens mest hållbara system för batteritillverkning.

Johnstone riktar också ett stort tack till alla investerare, långivare och partners.

Vad vill du säga till invånarna i Skellefteå och Skellefteå kommun?

– Att jag är väldigt ledsen över att det skulle bli så här. Det var inget vi hade önskat, särskilt inte med tanke på de framsteg som gjorts i Skellefteå senaste tiden. Vi vill rikta ett stort tack till Skellefteå kommun för stödet vi fått.

Hur kunde det sluta så här?

– I dag är inte dagen att göra den analysen. Vi har försökt säkra produktiviteten, där har vi haft stora problem tidigare men nu ser det bättre ut. Vi har också jobbat för att få koll på kassaflödet och tagit hjälp av rådgivare för att ta oss igenom Chapter 11 processen. Det har varit komplicerat men det var vår bästa möjlighet att rädda bolaget. Tyvärr nådde vi inte ända fram, säger Tom Johnstone.

Vad har ni sagt till de anställda om den närmaste framtiden?

– Vi har bett dem att fortsätta arbeta, vi har stora kunder som väntar på batterier och det ligger i både de anställdas intresse och bolagets att vi jobbar vidare, även om det är konkursförvaltaren som tar över nu.

Ser du någon potentiell köpare som kan ta över?

– Jag vill inte spekulera om det, det är svårt att säga vart processen tar vägen. Vi har inte haft någon dialog med potentiella köpare.

undefined
Peter Carlsson, Northvolts grundare, fanns på plats vid onsdagens pressträff i Stockholm.

Peter Carlsson, grundare av Northvolt, fanns också på plats vid pressträffen.

– Det är helt otroliga arbetsinsatser som gjorts inom bolaget och jag är så ledsen över detta, samtidigt som jag vet att teamet och många människor vill jobba vidare och jag hoppas att vi kan hitta lösningar framåt, säger han.

Många har förlorat stora pengar på det här, folk har åkt från hela världen och förlorar nu sina jobb. Du är en av få som tjänat mycket pengar på Northvolt – hur känns det idag?

– Det vill jag inte svara på, det var en otroligt dum fråga.

Vad händer nu, kan det bli en kinesisk aktör som tar över?

– Det viktigaste för mig nu är att det som skapats får leva vidare, jag vill inte kommentera vem som förhoppningsvis tar över. Men det är väldigt viktigt att verksamheten får ett liv även efter idag, säger Peter Carlsson.

Finns det någon svensk köpare som kan bli aktuell?

– Det finns intressenter men jag vill inte kommentera mer.

Är det ens möjligt för Europa att ha en egen batteriproduktion?

– Ja, det är möjligt och det är nödvändigt. Det är lika viktigt nu som när vi drog igång projektet.

Vad har du att säga till Skellefteborna och alla som trott på det här projektet?

– Jag tycker att det här är otroligt tråkigt. Vi har haft ett fantastiskt samarbete med kommunen som försökt lösa de problem vi haft med bostadsbrist och annat och även med andra aktörer i Skellefteå. Vi har fantastiska anställda och jag vill tacka dem för det jobb de gjort de senaste åren.

Northvolts verksamhet i Tyskland och Amerika påverkas inte av den svenska konkursen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!