Så energismart är kulturhuset: Häng med på rundtur

Sara kulturhus har fått stor uppmärksamhet för att det är energismart, och minst 1 000 experter har varit dit på studiebesök. ”Vi sparar mycket på energin och det gynnar skattebetalarna”, säger fastighetsansvarige Ralf Isaksson.

Kulturhuset kan lagra energi i de sex stora batterierna från Northvolt. Patrik Sundberg, affärsenhetschef på Skellefteå kraft, förklarar hur de används.

Kulturhuset kan lagra energi i de sex stora batterierna från Northvolt. Patrik Sundberg, affärsenhetschef på Skellefteå kraft, förklarar hur de används.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2023-01-04 07:00

Det har gått fyra år sedan Skellefteå kraft fick uppdraget att göra en smart energilösning till det blivande kulturhuset. Patrik Sundberg var med i utvecklingen och säljer nu in lösningarna till andra byggherrar.

En nyckel i sparandet är de sex stora batterierna: Under sommarhalvåret kan de lagra el som skapas av solceller. Elen kan sedan användas när solen inte skiner. På vintern laddar man upp batterierna från elnätet, på natten när elen är billig, och använder den på dagen när elen är som dyrast. 

Patrik öppnar dörren till battericentralen och säger att "husbatterier” väntas bli vanligt och blir en del av Nothvolts produktion.

– Dessa kan lagra 450 kilowatt, det motsvarar en resa med elbil till Paris. Det är inte jättemycket för att vara till ett stort hus. När vi projekterade kändes det som en ny och smart idé att ha batterier, och därför blev de inte större. I framtiden kommer man att satsa på större batterier.

– Att elpriset varierar mycket över dygnet var ett närmast okänt fenomen då, men nu i vinter har vi verkligen fått användning av batterierna. 

undefined
I källaren på Sara kulturhus finns en stor energicentral. Här besöks den av Patrik Sundberg, Skellefteå kraft och Ralf Isaksson, Skellefteå kommun

Batterier är ju bara ett sätt att lagra energi, men från vilka håll kommer då energin från början?

Grunden i kulturhusets värmesystem är fjärrvärme från Hedensbyn. 

Utöver det finns värmepumpar och med dem kan man utnyttja spillvärme. Dels från det egna huset när det är varmt på sommaren och dels ta ut värme från fjärrkylan som påpassligt nog passerar genom huset.

Fjärrkylan har ledningar till kulturhuset eftersom det behövs kyla under sommaren. Men övriga året kan man låta husets värmepumpar dra ut den värme som finns i systemet. 

Fjärrkylan används främst för datorhallar i centrala stan och det gör att värme forslas i rören även på vintern. Den kan alltså stanna i kulturhuset istället för att pumpas ut i Skellefteälven. 

undefined
Mellan de dubbla glasen kan man samla in värme. En gång när Patrik Sundberg gick ut i detta smala utrymme för att demonstrera gick dörren i baklås, berättar han. Det tog cirka 15 minuter innan han och sällskapet blev utsläppta.

Ännu en insamlare av energi finns i hotellets fasad. Där finns två lager glas med en halvmeter mellan. Syftet är att skapa värme när solen skiner och isolera på vintern:

– Den insamlade värmen på sommarhalvåret används till spa, bassäng och ger dessutom varmvatten till hela huset. Vissa delar av denna värme måste dock kylas bort på sommaren, annars blir hotellrummen för varma, säger Patrik Sundberg.

Nästa insamlare är solcellerna. De ses som svarta rutor på hotellets översta våning samt finns på alla tak. Solstrålarna omvandlas till el, som används i den vanliga elförbrukningen i huset, eller kan lagras i de nämnda batterierna. 

undefined
Kulturhuset har massor av solceller, bland annat på hotellets översta våning. Patrik Sundberg pekar på de svarta skivor som skulle kunna var dekor, men istället omvandlar solstrålar till el.

Det finns alltså en uppsjö av olika kombinationer för att värma huset, ordna varmvatten och skapa el till belysning och apparater. Vad som väljs styrs av ett intelligent system som utvecklats av ABB. Det är programmerat för att både ta hänsyn till ekonomi, klimatpåverkan och hur användningen påverkar samhället i stort. 

– Ofta samverkar dessa faktorer. Om vi köper minsta möjliga el på dagtid är det bra för den egna ekonomin, men även bra för klimatet, eftersom det startas oljekraftverk någonstans i Europa om förbrukningen blir större än tillgången. Att inte använda energi när den är dyr gynnar dessutom alla eftersom priset hålls nere då, säger Patrik Sundberg som exempel. 

Hur stort är då sparandet i pengar? Patrik säger att det är svårt att sätta en prislapp, eftersom besparingarna både sker på fastigheten och hos hyresgästerna. 

– När det gäller fastigheten räknar vi med att komma ner till 90-93 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Boverkets riktlinjer är 104, säger Ralf Isaksson, ansvarig för drift av Skellefteå kommuns lokaler. 

– Då får vi en certifiering som heter Miljöbyggnad Guld.

undefined
Ralf Isaksson är ansvarig för driften av samtliga Skellefteå kommuns lokaler, inklusive kulturhuset.

Vem tjänar då på att kulturhuset är ett energisnålt hus? Ägaren, Samhällsbyggnadsbolaget AB, tjänar inget eftersom de hyr ut hela byggnaden mot kallhyra. Istället gynnar de minskade kostnaderna Kulturhusbolaget AB, som ingår i kommunens bolagskoncern. 

Kulturhusbolaget hyr ut hotellet mot en normalhyra, så Elite Hotel tjänar inget extra på att uppvärmningen är smart, förutom att det är bra för imagen. 

Vidare hyr Kulturhusbolaget AB ut kulturhusdelen på kallhyra till kommunen.

– Det är alltså Kulturhusbolaget som har lägre kostnader för att hotellet är smart och kommunen för att kulturhusdelen är smart. Det känns bra att de ansträngningar vi gör kommer skattebetalarna till del, tycker Ralf Isaksson.

Intresse i VVS-branschen

Energilösningen har gjorts av Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft i samarbete med ABB.

Sedan kulturhuset öppnade i september 2021 har man i snitt haft tre studiebesök per vecka. Minst 1 000 personer har studerat energilösningen, de kommer från exempelvis fastighetsbolag och VVS-konsulter i Sverige och andra länder.

Lösningen visades av ABB på världsutställningen i Dubai.

Skellefteå kraft marknadsför lösningen mot fler bolag. De gör just nu förslag till tre byggen, alla i södra Sverige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!