Vill anställa 1 000 i Skellefteå under 2022

Northvolt planerar anställda 1000 personer i Skellefteå under 2022 för arbete främst vid produktionen på Bergsbyns Industriområde. Nu gör företaget därför en stor reklamkampanj för att synliggöra rekryteringsbehovet. ”Så många krävs för att vi ska kunna växla upp i den takt vi behöver”, säger Northvolts tillväxtchef Katarina Borstedt till Norran.

Katarina Borstedt, tillväxtchef, Northvolt

Katarina Borstedt, tillväxtchef, Northvolt

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2022-01-17 12:27

Northvolts kampanj, som drog igång under måndagen, synliggör företaget och dess behov, bland annat genom reklam på bussar, i tidningar och på Skellefteå Airport. Den pågår under hela första kvartalet. Northvolts normala koncernspråk är engelska, men företaget har den här gången valt att göra en kampanj på svenska med rubriker som ”Komsi komsi” och ”Nu kör vi igång”.

– Det handlar om att sänka barriären. Vi vill visa att man inte behöver ha jobbat med engelska innan, utan vi vet att man kommer in i det, säger Katarina Borstedt vid måndagens presskonferens.

Under 2021 gick Northvolt från 50 till 500 anställda på Northvolt Ett. Northvolts mål är nu att gå från 500 till 1 500 anställda i Skellefteå under 2022, vilket innebär en tillväxt på 200 procent.

– Vi har kommit till nästa fas i vår organisation och vi vill bland annat ta in fler skelleftebor, förklarar Katarina Borstedt och berättar att målet är att hitta 300 anställda i regionen i vår av de 1000 som söks.

Den personal som Northvolt nu vill nå är främst till och kring produktionen, som operatör, materialhanterare, industrielektriker, mekaniker och andra yrken. Samtidigt breddas Northvolts lokala plattform med till exempel HR, logistiker och inköpare.

– Vi kommer att ha rekryteringsmöten lokalt då covid släpper, säger Katarina Borstedt, som hoppas att de lokala industriutbildningarna som yrkeshögskolan och kortare yrkesutbildningar också ska locka många sökande.

Norran ställde ett antal raka frågor till Katarina Borstedt:

Ni ska rekrytera 20 i veckan i snitt under 2022. Är inte det tufft?

– Ja, det är tufft, men det är också det som krävs för att vi ska kunna växla upp iden takt vi behöver.

Är det inte risk att det kommer att bli strid om arbetskraften i Skellefteå – Västerbotten har redan landets lägsta arbetslöshet?

– Det är en utmaning. Det vår viktigt att vi inte bara fokuserar lokalt utan vi måste också fortsätta med inflyttningen av medarbetare. Det är viktigt med mixen så att också skellefteborna känner att det är deras projekt och inte något som kommer utifrån.

undefined
Northvolt satsar på hårt på rekrytering i närområdet till Northvolt Ett nu. Bland annat har företaget valt en kamanj på svenska istället för koncernsprådet engelska.

300 skelleftebor ska gå från arbetslöshet eller byta jobb till Northvolt Ett. Det är sex veckan.

– Det är en jättespännande utmaning och möjlighet för många som länge har suttit och funderat på: ”Hur ska jag kunna få vara med på den här resan”? Nu öppnar sig möjligheterna.

Det är ute många jobb på arbetsförmedlingen och en del produktionsföretag i Skellefteå söker personal. För ni en dialog med de andra företagen på något sätt?

– Det gör vi. Vi gör det också utanför Skellefteås gränser. Vi deltar till exempel i projektet T25. Där handlar det också mycket om hur vi ska göra för att resten av Sverige och också världen ser den här fantastiska utvecklingen i norra Sverige och hur kan vi tillsammans hjälpas åt och locka fler att flytta hit.

Är det här bemanningen av de två första produktionslinorna det handlar om?

– Det är där vi börjar, och de fortsätter vi att rampa upp, men sedan fortsätter vi bygget av nästa fas.

När räknar ni med att produktionen ska gå igång?

– Det finns tidsplaner för allt det där och det har vi mycket i dialog med våra kunder.

Före sommaren?

– Jag får passa den frågan just nu.

Northvolt Ett

Northvolt Ett, som byggs i Skellefteå, är Europas första gigafabrik för battericeller. Northvolt berättade i oktober 2017, efter en kommunpitch, att fabriken Northvolt Ett skulle byggas i Skellefteå och utvecklingsenheten Northvolt Labs i Västerås. Mellan jul och nyår 2021 producerades den första battericellen i Skellefteå.  Northvolt Ett har tillstånd för fem produktionslinor och fullt utbyggd kommer minst 3000 personer att vara anställda vid fabriken, enligt företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!