Northvolt berättar nu att företaget tagit in ytterligare 2,75 miljarder dollar eller motsvarande cirka 23 miljarder kronor. Finansiärer är bland annat de fyra svenska AP-fonderna via ett samägt bolag och kanadensiska OMERS Capital Markets tillsammans med befintliga investerarna Goldman Sachs Asset Management och Volkswagen Group.
Totalt har Northvolt nu samlat in mer än 6,5 miljarder dollar, knappt 54 miljarder kronor, i eget kapital och skulder för att möjliggöra en expansionsplan som leder fram till – och utöver – 150 GWh i årlig produktionskapacitet i Europa 2030.
Dessutom har Northvolt hittills säkrat mer 27 miljarder dollar, cirka 223 miljarder kronor, i kontrakt från nyckelkunder, inklusive BMW, Scania och Volkswagen. Framtidsplanen som nu finansierats ska också göra det möjligt att 50 procent av alla råvaror kommer från återvunna batterier 2030.
Northvolt Ett i Skellefteå ska producera 60 GWh och inte 40 GWh som bolaget berättade vid starten.
– Inom ramen för det befintliga tillståndet kan vi bygga upp till en produktion på 60 gigawattimmar per år. Vi ser i dag att varje produktionslina om 8 gigawattimmar kan göras lite större då tekniken förbättras kontinuerligt, säger Jesper Wigardt.
– Men vi återkommer till om ökningen sker inom ramen för vårt befintliga tillstånd eller om det kan bli aktuellt att bygga en sjätte produktionslina också.
En så kraftig ökning av produktionen innebär att det sannolikt blir fler jobb till Skelleftefabriken, medger Wigardt.
– Vi kan säga att vi ser 3000 anställda som ett golv för fabriken nu – inte ett tak. Det är inte någon avancerad gissning att det blir fler än 3000 anställda nu.
Tidplanen är att fabriken ska vara i drift under 2021 i Skellefteå.
– Vi har producerat celler i vår cellindustriella anläggning, Northvolt Labs, i mer än ett år och är glada över att nu få den kunskap och teknik vi har utvecklat till norr och starta storskalig produktion, säger vd Peter Carlsson.
För att nå målet om en batterikapacitet på 150 GWh per år så ska Northvolt bygga minst två så kallade gigafabriker till i Europa före 2030. Just nu är målet att nästa fabrik ska byggas i Tyskland.