Northvolts brand- och räddningschefer på plats

På Northvolt Ett håller nu företagets egen räddningstjänst att byggas upp. Företaget har ett krav på sig att verksamheten ska vara igång direkt efter årsskiftet. ”Jag jobbar med näbbar och klor för att det ska bli så”, säger räddningschefen Jon Godhe.

Brandchef Filip Hedlund (t v) och räddningschef Jon Godhe håller nu på att bygga upp företagets egen räddningstjänst på Northvolt Ett. Styrkan ska bestå av fem till sex personer i en arbetsledande roll, samt ytterligare 30 till 40 personer som finns på industrin i andra roller.

Brandchef Filip Hedlund (t v) och räddningschef Jon Godhe håller nu på att bygga upp företagets egen räddningstjänst på Northvolt Ett. Styrkan ska bestå av fem till sex personer i en arbetsledande roll, samt ytterligare 30 till 40 personer som finns på industrin i andra roller.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2023-11-30 07:00

Då Northvolt Ett, Europas första gigafabrik, började att trimma in sin produktion var företaget tydligt med att berätta: Det kommer att gå brandlarm.

Northvolt själv har konstaterat att nuläget, ett möte ”mellan produktion, driftsättning och konstruktion skapar en komplicerad miljö för teamet för hälsa, säkerhet och miljö (HSE)”.

undefined
Brandchef Filip Hedlund (t v) och räddningschef Jon Godhe håller nu på att bygga upp företagets egen räddningstjänst på Northvolt Ett. Styrkan ska bestå av fem till sex personer i en arbetsledande roll, samt ytterligare 30 till 40 personer som finns på industrin i andra roller.

Nu finns personerna som leder arbetet på plats.

Brandchefen Filip Hedlund har jobbat på Northvolt i snart tre år och har bland annat varit befäl på deltidsräddningstjänsten på Boliden Rönnskär. Han har tidigare på Northvolt Ett varit kontroller för HSE, och sedermera chef för alla HSE-controllers på företaget. Under i stort sett hela 2023 har han varit brandchef.

Räddningschefen Jon Godhe har jobbat på företaget i drygt en månad och kommer från Umeå. Han har en lång karriär inom räddningstjänsten och har arbetat bland annat som insatsledare och regional insatsledare och har därtill under många år drivit eget företag med arbetsmiljö och säkerhetsfrågor främst riktat mot tung industri.

undefined
Vi blir första industriräddningstjänsten på en batterifabrik. Vi får sikta på att vara en förebild för framtida enheter, säger brandchef Filip Hedlund, på Northvolt Ett.

– Jag blev kontaktad och det landade i att det här en otroligt spännande resa och en utmaning för mig själv, berättar han då Norran möter honom. Filip Hedlund betonar i unikiteten det som de nu bygger upp:

– Vi jobbar väldigt mycket med utveckling i och med att vi blir första industriräddningstjänsten på en batterifabrik. Vi får sikta på att vara en förebild för framtida enheter, säger han och kollegan fortsätter:

– Det var roligt då Filip berättade uppdraget: Du ska bygga organisationen, du ska bygga en brandstation och personalbesätta den. Bara det är en utmaning att lyckas med, konstaterar Jon Godhe.

Det finns ett kommunalt krav med föreläggande att Northvolt Etts räddningstjänst ska ha full förmåga den 1 januari 2024. I dag utbildas den första gruppen av den kommande insatsstyrkan.

– Vi både rekryterar och utbildar samtidigt och vi söker fler som ska vara en del av det här, säger Jon Godhe.

undefined
Det finns ett kommunalt krav med föreläggande att Northvolt Etts räddningstjänst ska ha full förmåga den 1 januari 2024. I

Fullt utbyggd är målet att styrkan ska bestå av fem till sex personer i en arbetsledande roll, samt ytterligare 30 till 40 personer som finns i Northvolts Ett verksamhet i andra roller, men som också är så kallade ”first responderas” som en del av räddningstjänsten,

– Vi bygger upp det som en deltidsorganisation med lite högre beredskap på befälssidan. De jobbar i ordinarie produktion eller med andra tjänster ute i fabriken och när larmklockorna går så ska de skyndsamt ta sig till vår brandstation, byta om, och respondera på larmet, förklarar Jon Godhe.

Skillnaden jämfört med andra deltidsstationer är att personalen ska vara på arbetsplatsen då larmet går.

– Vår målsättning är att inte behöva ha en beredskap i hemmet. Då vi är så stor arbetsplats ska vi försöka hitta personalen och ha den tillgänglig på plats, vilket ger snabbare responstid också, säger Filip Hedlund.

I dag finns början till en brandstation inne på Northvolt Etts område, ett stort tält där det nu  också byggs omklädningsrum.

undefined
”Vi både rekryterar och utbildar samtidigt och vi söker fler som ska vara en del av det här, säger räddningschef Jon Godhe på Northvolt Ett.

– Vi ska ha minst en basbil, släckbil. Sedan kommer vi ha någon form av specialresurs, som möjligheter att hantera kemikalier, samt egen förmåga att genomföra sanering. Vi ska påbörja en första insats inom tio minuter. Det är det som står i kravbilden från den kommunala verksamheten och det bygger vi vår organisation för att klara av, berättar Jon Godhe.

I dag har många av larmen krävt stora resurser därför att det inte framkommit exakt vad som inträffat. Nu pågår ett arbete för att öka träffsäkerheten.

– I och vi nu startar fler och fler automatiska brandlarm här som har vi fler automatiska recept till SOS Alarm om vilka enheter som kommer att behövas för larmet. Vi har redan i dag månadsmöten med alla blåljusenheter – räddningstjänst, ambulans och akutsjukvård – för att löpande utvärdera alla insatser. Det har vi haft i minst två år. Nu är dialogen ännu tätare med mer fokusering på räddningstjänstens förväntningar på oss där gemensamma utbildningar och övningar ingå, konstaterar Filip Hedlund.

– Vi bestämde redan första veckan att vi ska ha en tät kontakt om hur det går och vad vi gör. Vi ska vara transparenta och det ska vara en tvåvägs kommunikation, säger Jon Godhe.

Produktionen

Den första battericellen producerades på Northvolt Ett i mellandagarna 2021.

Enligt koncern-vd Peter Carlsson ska företaget under 2024 nå nästa halva kapaciteten i de två första produktionsblocken av fem, för att 2025 i stort kunna leverera planerade 16 gigawattimmar battericeller per år där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!