Northvolt-partner inleder samarbete med konkurrent

ABB, partner till Northvolt, har ingått en avsiktsförklaring med den kinesiska battericellstillverkaren EVE Energy.

Northvolts partner, ABB, börjar samarbeta med en kinesisk konkurrent till Northvolt.

Northvolts partner, ABB, börjar samarbeta med en kinesisk konkurrent till Northvolt.

Foto: Adam Savonen

Skellefteå2024-09-14 05:00

Beskedet kommer strax efter att Northvolt dragit ner på verksamheten, pausat verksamheten i Upstream 1 och meddelat att omkring 300 personer kommer att förlora jobbet.

Kraft- och automationsbolaget ABB från Västerås, som har varit ett av Northvolts viktigaste samarbetspartner och investerare, börjar samarbeta med en av Northvolts konkurrenter, battericellstillverkaren EVE Energy från Kina.

ABB ska stödja företagets nyetablering av batteritillverkning globalt, sägs det i avsiktsförklaringen. Dessutom ska företagen samarbeta inom forskning och utveckling samt utforska leveransen av bland annat battericeller och moduler till ABB.

Eve Energy tillverkar litiumbatterier och även andra typer av batterier för energilagring. Man håller just nu på att bygga sin första fabrik på europeisk mark, i Ungern, och planer finns att etablera sig även på andra håll i Europa.

– Vårt samarbete med ABB kommer att vara ovärderligt för det här projektet och förbättra effektiviteten och säkerheten i våra nya batterifabriker. Vi ser fram emot att arbeta med ABB för att designa och implementera lösningar för optimerad batteritillverkning och bidra till det pågående arbetet mot hållbar energiproduktion, säger Steven Chen, senior vice president för EVE Energy och vd för EVE Energy Storage i ett pressmeddelande.

– Att säkerställa en stabil och tillförlitlig tillgång av batterier är en av våra viktigaste utmaningar idag. Att utöka den globala kapaciteten att tillverka högkvalitativa litiumbatterier är en avgörande del av denna energiomställning. Med vår branschexpertis kommer ABB att hjälpa EVE att möta växande krav på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt, säger Staffan Södergård, global business unit manager för Battery Manufacturing, ABB Process Industries. "

ABB blev partner till Northvolt redan 2017. Sedan dess har ABB investerat i Northvolt genom ABB Technology Ventures (ATV), ABB-koncernens riskkapitalenhet.

2023 skrev ABB och Northvolt ett nytt avtal och utvidgade samarbetet med att ABB levererar elektrifieringslösningar till Revolt Ett, Northvolts batteriåtervinningsanläggning i Skellefteå.                                                                                                                                                                                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!