På måndagsmorgonen berättade TT Nyhetsbyrån att parterna enats om vägen framåt ”för att stävja kalabaliken av den flora av företag och obehörig personal som dök upp vid bygget" av Northvolt Ett på Bergsbyns Industriområde i Skellefteå.
Ju fler led det blir i underleveratörskedjan, desto större blir risken för att oseriösa företag hittar in på arbetsplatserna. Northvolt och Byggnads har därför tillsammans landat vid att en underleverantörskedja inte får vara längre än två led.
"När vi började upphandla byggtjänster utgick vi från att det räckte att skriva strikta legala avtal om att entreprenörer ska följa svenska lagar och villkor. Vi har fått lära oss den hårda vägen att så inte är fallet", skriver Anders Thor, ansvarig för samhällsfrågor på Northvolt, i en kommentar till TT.
Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads, skriver till TT:
”Det här är ett utmärkt tillfälle att göra om och göra rätt. Och ett stort steg framåt för att rensa upp i branschen. Att en så stor aktör så tydligt vill ta ansvar och samarbeta för att säkerställa goda villkor på sina arbetsplatser hör inte till vanligheterna”
En som jobbat mitt i det inträffade och sett utvecklingen är Pierre Pettersson, Skellefteå, ombudsman och regionalt skyddsombud vid Byggnads. Han verkar varje dag vid Northvolt Ett i Skellefteå. På direkt fråga från Norran räknar han på antalet led som förekommit från Northvolt och nedåt vid byggnationen på Northvolt Ett, till fyra steg nedåt från beställaren Northvolt.
Pierre konstaterar att många nog inte förstått hur stort byggprojekt verksamheten på platsen är, att det totalt handlar om att Northvolt Ett totalt har en yta som är större än Gamla Stan.nHan berättar också att alla facken på plats – Byggnads, IF Metall, Elektrikerna, Målarna och Unionen – har haft en nära dialog och flitiga möten.
- Hade vi inte samarbetat så tätt så hade varenda ombudsman riskerat att gå i väggen, säger Pierre Pettersson.
Han är glad och nöjd över den dialog som varit mellan alla parter de senaste månaderna, vilket nu gett resultat.
– Det känns som om Northvolt nu har rätt personer på rätt platser. De här är ett steg i rätt riktning, säger Pierre Pettersson.
Tillämpningen av den nya överenskommelsen kommer också att ske vid Northvolts fabriksbyggen i Göteborg och Borlänge.