Dagens industri berättade på söndagen om Northvolts produktionsutveckling i Skellefteå.
– 2023 var ett tufft år, men vi har haft en väldigt stark start på 2024. Vi har en stark och förutsägbar trend, som började mot slutet av 2023, där vi nu ökar produktionen vecka för vecka. Med den här trenden kommer vi att se en dramatisk produktionsökning det här året”, sa Fredrik Hedlund, ansvarig för alla fabriker och all fabriksexpansion inom koncernen, till DI.
I mitten av januari, i samband med ett kapitaltillskott, berättade Hedlund för Norran att Northvolt Ett i Skellefteå under 2024 blir en gigafabrik, det vill säga en produktion överstigande en GWh under 2024. Målet i Fas 1 är 16 GWh.
Northvolt informerade då att att företaget tagit in fem miljarder dollar i lån, varav 3,4 miljarder i helt nya pengar och resten i så kallad återfinansiering.
Fredrik Hedlund utvecklar produktionsläget i slutet av februari vidare på frågor från Norran:
– Vi ser nu hur produktionen ökar vecka för vecka, och har gått från att producera tusentals celler per vecka till våra kunder, till att nu kunna leverera tiotusentals celler per vecka. Samtidigt är detta fortfarande långt ifrån fabrikens maxkapacitet – så vi har lång väg kvar att gå, berättar han
Vad är det som förändrats.Hakar produktionen i varandra så att ni får ett bättre flöde?
– Vi har fått till stabilare processer och flöden, men skulle jag peka på något så är det teamet på plats, som börjar bli alltmer samkört och duktiga på att snabbt lösa problem och utveckla processer.
Då fas 1, de två första produktionsblocken börjar gå bättre innebär det att ni vill närma er fas 2 med allt vad det innebär med stormsteg med byggandet av jättelika Upstream 2, och så vidare?
– Ja, vi bygger på flera fronter i det vi kallar fas 2, men samtidigt är vi också måna om att ha tid att ta med lärdomar och processutveckling från fas 1, förklarar Hedlund.
Då produktionen flyter bättre i fas 1 bör ni ha skaffat er kunskaper för den omfattande fortsättningen?
– Exakt – det här har varit en extremt viktig läroprocess för oss, som inte bara kommer bidra till att resten av fabriken kan driftsättas snabbare och bättre – utan också de framtida fabriker som vi nu utvecklar i Sverige, Tyskland och Kanada, summerar Fredrik Hedlund.