Northvolt Ett närmar sig starten på produktionen

Det är ett myller av människor på Bergsbyns Industriområde nu. Cirka 2000 byggjobbare och ungefär 300 som ska arbeta i produktionen finns på plats. ”Jag tror inte att vi kommer att öka på byggsidan nu. Snarare blir vi färre under en period”, säger Emma Sundelin, General Services Manager på Northvolt.

Northvolt Ett, här med Sanna Bäckström, kommunikatör, och Anders Thor, ansvarig samhällsrelationer, växer med den nya markplaneringen österut som ska ge plats för tre produktionslinor.

Northvolt Ett, här med Sanna Bäckström, kommunikatör, och Anders Thor, ansvarig samhällsrelationer, växer med den nya markplaneringen österut som ska ge plats för tre produktionslinor.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2021-09-11 08:15

På fyra år har platsen som i dag kallas Bergsbyns Industriområde gått från att ha varit ett helt anonymt skogsområde om 100 hektar  – 150 fotbollsplaner – strax utanför en mellanstor svensk stad till att vara en av de mot omtalade ”hotspotsen” i världen i omställningen till en mindre fossilberoende värld.

Den 7 juni 2018 fick Northvolt det första miljötillståndet klart och dagen efter inleddes avverkningen på platsen. Snart är den första produktionslinjen redo att tas i drift.

Norran möter Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt, och Sanna Bäckström, nyanställd kommunikatör på Northvolt Ett, vid entrén. Northvolt öppnar dörrarna till vissa delar av Northvolt Ett i Skellefteå. Andra delar av fabriken kommer aldrig att visas externt på grund av företagshemligheter.

Under den tid pandemin varit igång, 18 månader, har Northvolt gått från att vara i en uppstartsfas till att ha fullfinansierat fabriken i Skellefteå, som dessutom ska lyfta produktionen från de ursprungliga 32 gigawattimmar till nu 60 gigawattimmar. Därtill har företaget en orderstock på cirka 120 miljarder kronor.

Att det upplevs som ett myller beror på att det mesta som kräver stor bemanning ligger på områdets västra sida. Då fler delar börjar byggas, kommer en spridning att ske. Northvolt har växt så mycket under 2021 att det nu finns flera stora p-platser vid området.

undefined
Northvolts produktionslokaler upplevs som gigantiska då man är inne på området.

– Just nu är det 250 till 300 personer i produktionen. Målet att vara över 500 vid årets slut. Uppdelningen mellan Skellefteå och Stockholm är flytande, berättar Anders Thor.

I dag har Northvolt i koncernen anställda från över 100 länder i företaget och varav bara vid produktionen i Skellefteå från 47 länder.

Markberedningen pågår av produktionslinorna tre till fem.

Kan det bli en sjätte linje också?

Med Northvolt är inget osvuret. De tre linorna som inte är påbörjade kommer att klara en större produktion än de ursprungliga linorna som ligger på åtta till tio gigawattimmar. Tekniken och kunskapen har ökat under de här åren, säger Anders Thor.

– Nu sker mest maskininstallationer här och byggets fokus är det storstrukturella, berättar Anders Thor.

undefined
Just nu arbetar ungefär 2000 byggjobbare och närmare 300 i produktionen på Northvolt Ett. Antalet byggjobbare ska inte bli högre, men fullt utbyggd ska fabriken ha minst 3000 personer anställda.

Parallellt med Northvolts resa har början av en kraftig utveckling av Skellefteå setts med allt från mängder av nya bostäder till ett ökat intresse för staden som etablering. Northvolt lockar underleverantörer, men gör samtidigt att andra blir nyfikna på Skellefteå.

Northvolt är stort utifrån, men väl inne upplevs byggnaderna gigantiska – och området enormt.

Det område som markbereds österut i riktning mot Skelleftehamn är betydligt större än det område där början av fabriken i dag finns på plats. Northvolts vd Peter Carlsson har sagt att målet är att maskinerna för produktionen på Northvolt Ett ska börja rulla före nyårsaftonen 2021/2022.

undefined
Just nu förbereds vatten och avlopp för de kommande produktionslinorna på Northvolt Ett.

Det blir helt säkert den som i dag kallas lina ett, men som ligger som nummer två sett från väst, som tas i drift först.

- I den första produktionslinan pågår i drifttagning parallellt med installation av processutrustning för att möjliggöra att produktionen kan starta snabbare och etappvis. Själva byggnaden är ganska klar men förutom processinstallation så arbetas det med el-, vatten-, kyla-, tryckluft-  och värmeanslutningar. I andra produktionslinan pågår nu installation av ren- och torrum, berättar Emma Sundelin.

Prototyperna har redan producerats i Västerås och gått ut till kunderna för analys.

undefined
Sanna Bäckström är nyanställd kommunikatör vid Northvolt Ett.

Även de första batterierna som kommer ut från Northvolt Ett kommer att studeras ingående.

–Det första batterier som produceras ska analyseras av fordonsproducenterna väldigt noga. Det är det som kommer igång först. Sedan blir det en ganska lång period av analys, berättar Anders Thor.

Om det blir få platser i själva fabriken som inte är hemliga hoppas Northvolt mer på att Revolt kommer att locka gäster från hela världen.

undefined
Matvagnarna, som nu är fem stycken, lockar många under lunchen.

Revolt Ett är namnet på Northvolts återvinningsanläggning och förhoppningen är att den ska stå klar redan 2022 i Skellefteå. Det var i december 2019 som Northvolt först berättade om planerna på Revolt. Revolt Ett ska ha en byggnadsyta på drygt 22 000 kvadratmeter. 80 till 100 personer väntas få sysselsättning där.

2020 fick Northvolts miljöchef Emma Nehrenheim priset "SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith" som då bland annat beskrevs: ”Med Northvolts återvinningssatsning Revolt leder Emma en startup i en startup. Emma och hennes team arbetar med en process som beräknas bidra till att återvinning av batterier möjliggörs i industriell skala. Processen kommer därmed att bli en avgörande insats för miljön. Inget av detta hade varit möjligt utan Emmas ledarskap och vision.”

undefined
Bassem Hewidi, från Egypten och Liliaha Celedon, från Mexico, tillhör de närmare 300 personer som anställts vid produktionen på Northvolt Ett.

Ett Revolt i mindre skala finns i dag vid utvecklingsenheten Northvolt Labs i Västerås. Northvolt siktar på att öka återvinningskapaciteten så att den är 50 procent 2030.

undefined
Sanna Bäckström, kommunikatör vid Northvolt Ett, och Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer, kommer ut från en del av produktionslokalerna vid första linan på Northvolt Ett.

Revolt kommer att placeras långt österut i närheten av Torsgatan och den nya delen som mynnar ut med rondellen på väg 372.

– Jag tror att när Revolt Ett väl är på plats så kommer vi verkligen vilja visa anläggningen för världen, säger Anders Thor.

Northvolt

Northvolt grundades 2015 under namnet SGF Energy av Peter Carlsson. 2017 hade företaget namnändrat till Northvolt och gick den våren ut med en pitch bland främst svenska, men också finska kommuner. Den 19 oktober 2017 stod det klart att Northvolt ville placera sin fabrik för battericeller i Skellefteå, Northvolt Ett, medan den tekniska utvecklingen och demolinan skulle finnas i Västerås, Northvolt Labs. Northvolt Ett, som ska driftsättas före nyår, väntas fullt utbyggd ha minst 3000 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!