Det säger Magnus Ljunghäll, HR-direktör på Northvolt Ett som själv bidrar till tillväxten. Han började på sin tjänst för två månader sedan och kommer närmast från liknande jobb hos medicinteknikföretaget Getinge.
– Jag har följt Northvolt i media sedan etableringsplanen böjrade. Min huvudsakliga arbetsuppgift nu är att organisera personalavdelningen och att få igång en verksamhet som stöttar cheferna och resten av organisationen, säger Magnus Ljunghäll som sitter i ledningsgruppen för Northvolt Ett.
Vid månadsskiftet maj/juni hade Northvolt Ett 1044 personer anställda och företaget blev därmed kommunens största privata arbetsplatsen under våren. Boliden Rönnskör, nästa störst, har cirka 900 anställda.
Northvolt Ett arbetar för att rekrytera 50 till 100 personer i månaden. Målet är att vara ungefär 1 500 anställda vid årsskiftet.
– Jag tror att vi kan attrahera människor från som vill flytta hit och göra samma resa som jag och många andra har gjort, berättar Magnus Ljunghäll vars hustru och 11-åriga son flyttar upp i augusti.
Personal från 70 länder är nu anställda vid Northvolt Ett. Tillväxtchefen Northvolt har tidigare flaggat för att det finns risker för kulturkrockar.
– Jag jobbade i Mellanöstern i fem år och Österrike och Polen i två år. Olika kulturer och religioner är inget nytt för mig. Det är också en av anledningar också att jag tycker att det är kul, att det är människor från hela världen. Det är utmaningar med det, men det ger samtidigt även fantastiska möjligheter.
Magnus Ljunghäll tror att det kommer att komma en hel del potential i de ”medföljande”, de vars partner flyttar till Skellefteå för att jobba på Northvolt.
– Utvecklingsmöjligheterna för småföretag måste vara fantastiska. Vi hoppas alla att det ska kunna knoppas av nya företag genom de medföljande till exempel i restaurangnäringen, berättar han.
Han konstaterar också att med den samhällsutveckling som sker öppnas dörrar för nya verksamheter som inte finns för närvarande.
Northvolt får i dag i koncernen mellan 6 000 och 10 000 spontana jobbansökningar varje månad, enligt rekryteringsföretaget Minddig. Siffran bekräftas av Magnus Ljunghäll och kommunikatören Sanna Bäckström.
– Det är en utmaning att hantera så många ansökningar. De som kan anställas direkt, sådana som har potential och kan anställas efter exempelvis en yrkesutbildning, och sedan finns det en del som inte riktigt är kvalificerade. Alla ska ha ett svar och det tar tid även om det ibland kan röra sig om automatiska utskick. Det finns också de som hör av sig och undrar saker.Det innebär mycket administration och handläggning.
I dag talas det bara om Northvolt som rekryterare. Ju mer företaget växer desto mer påtagliga blir också avgångarna i framtiden.
– Då fler inser den otroliga utvecklingen i norr kommer rekryteringsbasen att öka. Fler kommer att bli intresserade av att flytta hit. Ju större namn vi får i Sverige och utomlands desto större blir också rekryteringsbasen, säger Magnus Ljunghäll och konstaterar att detta kommer att ske i samband med att produktionen ökar.
– Det är ingen nackdel för oss också att vara först. När andra etablerar sig ger det också en dynamik för norra Sverige med ökad rekryteringsbas både för oss och för vara kollegor i gröna branscher i norr.