Northvolt berättar om utbildningsplaner

Nyligen inleddes förstudien ”Kompetens för ett nytt energisystem”. Den ska bland annat ge Northvolt svar på utbildningsbehov inför driftstarten i Skellefteå.

”Vi ser både att det finns personer i Skellefteå som kommer att behöva återutbilda sig för jobb.", säger Northvolts Emad Zand.

”Vi ser både att det finns personer i Skellefteå som kommer att behöva återutbilda sig för jobb.", säger Northvolts Emad Zand.

Foto: Arkivbild

Skellefteå2019-02-01 10:12
undefined
”Vi ser både att det finns personer i Skellefteå som kommer att behöva återutbilda sig för jobb.", säger Northvolts Emad Zand.

Kommunstyrelsen i Skellefteå beslutade i början av januari att stödja förstudien.

Enligt Emad Zand, Chief Growth Officer på Northvolt, har huvudmannaskapet förändrats. Nu drivs projektet av Region Västerbotten tillsammans med Arbetsförmedlingen Region Nord, Skellefteå kommun och Northvolt.

– Skälet att projektet nu ligger hos Region Västerbotten är att arbetsmarknadsfrågorna i Västerbotten är bredare än bara Northvolt, säger Zand.

Locka till Skellefteå

Klart är att Northvolt ganska snabbt kommer behöva många anställda. Miljöprövningen av produktionslinan nummer ett på Northvolt Ett på Bergsbyns industriområde är klar. Miljöprövningen för andra linan pågår.

– Vi kommer att skala upp produktionen gradvis. Fysiskt kan vi inte dra igång allting samtidigt, utan det blir en upptrappning, berättar Zand.

Samtidigt var Västerbotten det län i Sverige som vid årsskiftet hade lägst öppen arbetslöshet i landet, vilket innebär att inte bara Northvolt kan känna rekryteringssvårigheter.

– Hur ska vi få människor att förstå att Skellefteå är en fantastisk plats att bo och verka i? säger Zand.

– Initialt var det fler kommuner inblandade, men vi kommer att börja med Skellefteå.

Ser på tre grupper

Förstudien pågår fram till början av hösten.

– Vi ser både att det finns personer i Skellefteå som kommer att behöva återutbilda sig för jobb, men också att det finns andra platser i landet där jobbutvecklingen inte är lika positiv.

Northvolt tittar nu på tre grupper för framtida anställning: personer som i dag arbetar i angränsande industri, arbetslösa samt nyanlända som kan behöva såväl språk som kompetens.

– Vi vill få perspektiv på utbildningsbehovet i varje grupp.

Är målsättningen att utbildning ska gå igång vid höstterminens start 2019?

– Det beror på vad vi kommer fram till. Behöver en grupp sex veckors utbildning är det för tidigt då, men behöver en annan ett års utbildning så måste vi komma igång rätt snart.

Drar nytta av Västerås

Northvolt har nyligen börjat rekryteringen till Northvolt Labs i Västerås där mellan 300 och 400 personer ska jobba då verksamheten är fullt utbyggd.

– Tjänsterna skiljer sig en del i och med att personalen i Västerås jobbar närmare tekniker och utvecklare medan det i Skellefteå handlar om kontinuerlig produktion. Men vi kommer att dra nytta av kunskapen från utbildningarna i Västerås till Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!