Ungefär 1000 personer arbetar i dag på Northvolts site på Bergsbyns industriområde och flera hundra av dem är utländska gästarbetare. Exakt hur många finns det inte någon statistik på. Sedan nyår har Northvolt genomfört 3000 covid-tester bland personalen och av dessa har 150 fall varit positiva. Sedan pandemin bröt ut uppskattar företaget att de haft runt 300 positiva fall.
Hur ser du på uppgifterna om att det finns utländska arbetare som saknar kollektivavtal och riskerar att bli utan sjuklön?
– Från Northvolts sida är det solklart att alla som jobbar på siten ska omfattas av svensk lag. Vi ställer krav på våra leverantörer och underleverantörer att de ska ha kollektivavtal eller liknande och det är första gången jag hör talas om detta.
Hur säkerställer ni att de arbetare som fått positivt provsvar verkligen får sjuklön? Kommer ni att begära ut deras lönespecifikationer?
– Vi kommer att ha en dialog med våra underleverantörer för att säkerställa att de uppfyller de krav vi har. Vi har också sagt till företagen att Northvolt är villigt att stå för extrakostnader om det är tveksamheter kring sjuklön, till exempel om någon behöver sitta i karantän som inte själv är sjuk.
Ni får också kritik kring att informationen om hur man ska minska smittspridningen inte nått ut till alla – hur ser du på det?
– Jag vet att teamet på plats jobbat hårt med informationsbiten, både till våra underleverantörer men de har även informerat arbetarna direkt. Nu kommer vi att trappa upp det arbetet ytterligare.
När vi besökte barackerna såg vi flera arbetare som inte använder munskydden korrekt – hur ser ni på det?
– Det tar vi också med oss, att vi måste få ut information om hur munskydden används på rätt sätt.
Det råder oklarheter om vad som gäller på siten – är det krav på munskydd överallt?
– Ja, i alla inomhusmiljöer ska man ha munskydd. Det spelar ingen roll vad man jobbar med. Det är första gången jag hör att det finns oklarheter kring det.
Hur ser du på kritiken att det finns för få fasta byggnader på siten med avlopp och rinnande vatten – att det blir för trångt kring duschar, fikarum och toaletter?
– Det pågår utbyggnationer av ett flertal baracker, vilket har varit planerat sedan länge. Vi undviker trängsel genom att så långt som möjligt fördela baracker på ett sätt som ger möjlighet för entreprenörföretagen att själva anordna med lunchtider i skift.
Vad gör ni för att minska trängseln i barackerna där arbetarna bor?
– Vi har begränsat antalet stolar i gemensamma utrymmen som till exempel kök och andra utrymmen samt genomfört informationsinsatser, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Faktum är att barackboendena ger bättre möjlighet att kunna undvika fysisk kontakt med andra än typer av boenden.
Läs mer: Nio personer i Edvinas och Alexejs barack har insjuknat