Norran testar mat från världens alla hörn

Den internationella matmarknaden har intagit Skellefteå och under onsdagen gjorde Norran ett besök på gågatan där tält efter tält tar plats och dofter från olika kulturer väller ut över gågatan. Där kom Norrans jury att testa ett flertal av de, för Skellefteå, ovanliga rätterna.

Evan från Frankrike serverade lyxiga våfflor.

Evan från Frankrike serverade lyxiga våfflor.

Foto: Robin Lindgren

Skellefteå2022-09-07 15:18
undefined
Omar berättade att denna afrikanska rätt är en av de vanligaste i Elfensbenskusten.

Vad: Afrikansk vegetarisk gryta

Land: Elfensbenskusten

Omdöme: Ganska stark och smakrik risrätt trots få ingredienser. Riset är välkryddat och gott. Tyvärr blir rätten lite enformig efter några tuggor och den hade kanske funkat bäst som sidorätt. Ett helt okej vegetariskt alternativ – som dock saknar en tydlig proteinkälla. Rostade kikärtor hade säkert varit gott till.

undefined
Renaud från Spanien serverade spansk paella.

Vad: Paella med kyckling

Land: Spanien

Omdöme: Är troligtvis med och konkurrerar om marknadens godaste rätt. Saftig kyckling och perfekt kokat ris, så där att det finns kvar en liten kärna i riset utan att det känns underkokt. Enda minuset är att det möjligtvis var aningen för salt.

undefined
Mexikansk streetfood.

Vad: Mexikanskt ris med kyckling

Land: Mexiko

Omdöme: Ännu en god rätt med perfekt tillagat ris. Mycket smak och en del hetta, utan att det blev för starkt. Kycklingen var perfekt tillagad, absolut värt att testa!

undefined
Tomas Chlopas kommer från Gdansk i Polen där han vuxit upp med den "polska jägargrytan" som han nu serverar på matmarknaden.

Vad: Polsk jägargryta

Land: Polen

Omdöme: Oväntat gott, inte så likt annat jag ätit. Mycket smak och kålen var inte för mjuk utan hade en bra konsistens. Rätten hade också lite sting, vilket uppskattades. Rätten blir dock lite enformig, det hade varit gott med något tillbehör – exempelvis ett bröd.

undefined
Fransk ratatouille.

Vad: Ratatouille

Land: Frankrike

Omdöme: Ratatouillen smakade som en klassisk ratatouille ska. Om man inte är ett fan av aubergine och grönsaksgrytor i allmänhet så skulle jag inte rekommendera den. Kryddig, tomatig smak och lite på den starkare sidan men ingenting som jag, som ändå är ganska känslig för kryddstark mat, störde mig på. Skulle dock säga att den kryddade potatisen var det bästa med rätten vilket ändå säger en del om rätten som helhet. Min största kritik är att den var lite tråkig. Jag skulle definitivt säga att det finns intressantare lunchval på denna mässa.

undefined
En traditionell rätt i Transylvanien, Rumänien.

Vad: Rispilaff

Land: Rumänien

Omdöme: Liknande betyg som den polska rätten (Bigos), av den anledningen att det var oväntat gott. Få ingredienser, med ett väldigt smakrikt ris. Däremot hade det även här passat bra med någon form av tillbehör, exempelvis någon proteinkälla. Kanske passar pilaff bäst som sidorätt?

undefined
Evan från Frankrike serverade lyxiga våfflor.

Vad: Våffla med smält choklad och banan

Land: Frankrike

Omdöme: Exakt som man vill och tänker att våfflan ska smaka. Våffla är gott, banan är gott och chokladsås är gott – självklart blir det ett bra slutresultat! Det enda som hade kunnat höja det hela hade varit en klick grädde, det blir lite torrt och mastigt. Ett tips kan vara att dela på en våffla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!