Norrans granskning ”Fallet Emmy” vinner Silversleven

Norrans reportrar Jenny Petersson och Ulrika Nohlgren.
Norrans reportrar Jenny Petersson och Ulrika Nohlgren.

Norrans granskning av Fallet Emmy är vinnare av journalistpriset Silversleven som delades ut på lördagen. Bakom granskningen står reportrarna Ulrika Nohlgren och Jenny Petersson.

Skellefteå 21 november 2020 15:14

Du kan läsa hela granskningen här.

– Det är väldigt hedrande. Särskilt med tanke på att det var så kompetent motstånd. Exempelvis kalsonggrävet som tilldelades studentspaden på grävgalan. Det är verkligen uppmuntrande i tuffa tider, en sporre att fortsätta granska, säger Jenny Petersson.

– Ja, det var otroligt stark konkurrens. Priset delas ut till något som har rört om, och det gjorde det i socialtjänsten i PIteå, och att vi fick upp det här svåra ämnet på agendan, säger Ulrika Nohlgren. 

Motiveringen lyder: ”De genomarbetade och tonsäkra artiklarna om Fallet Emmy engagerade inte bara oss läsare, samhället lyssnade, gav Emmy rätt och kritiserade kommunen, men då var det redan för sent. När vuxenvärlden brister sätter Norran med sin granskning barnets bästa i centrum och ger oss en sårig berättelse där många förlorar mycket, men barnet allra mest. Med empati och varsam hand axlar årets vinnare journalistikens kanske allra viktigaste roll och ger en röst till den som ingen har.”

Det här är andra gången Norran vinner Silversleven. Granskningen av hälsogemenskapen i Jörn vann för två år sedan. Förra året blev Norrans grävsatsning dessutom nominerad, där strippklubben på Taj Mahal, kommunens miljonrullning, tankkorten i Malå och Skellefteå buss resor omnämndes.

Silversleven

Silversleven delas ut till en journalist i norra Norrland, som på ett eller annat sätt ”rört om” genom sitt arbete.

Poängen med ett ganska vitt definierat pris, är att många olika sorters prestationer ska kunna belönas. Det kan handla om ett avslöjande, en väl genomförd serie, ett nytt arbetssätt, eller kanske ett rakryggat ställningstagande som fått betydelse för publicistiken i allmänhet.

Silversleven, tidigare hette Guldsleven, har delats ut sedan 2015.

Källa: Publicistklubben Norra Norrland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa