Våren 1984 klev Lars Eriksson för första gången in på Norrans redaktion. När han anställdes som 19-åring var han Sveriges yngsta pressfotograf – och genom åren har han haft många olika roller på tidningen; fotograf, bildchef, reporter och insändarredaktör, för att nämna några exempel.
Men nu har Lars bytt bana. Sedan några månader är han nämligen legitimerad samhällslärare och arbetar på Anderstorpsgymnasiet. Fröet till karriärbytet såddes för flera år sedan, då han började plugga statsvetenskap parallellt med journalistjobbet.
– Jag var sugen på att testa något nytt de sista åtta, tio åren i yrkeslivet. Jag hade i bakhuvudet att plugget kunde leda till en lärarexamen, även om det skulle bli på en väldigt konstig väg. Men till en början var jag inte säker på vad jag ville, säger han.
– En ledstjärna för mig har hela tiden varit att alla förändringar jag gått igenom under min karriär har varit till det bättre. Det är kul att prova nya saker, liksom.
Statsvetenskapen kompletterades så småningom med studier i sociologi, nationalekonomi och pedagogik. Det mesta av plugget skedde under samma period som Lars också jobbade på Norran.
Och i mitten av januari kom äntligen lärarlegitimationen på posten. En högtidlig stund.
– Man kan säga att jag har haft ett och ett halvt jobb under ganska många år. Det har gått förvånansvärt bra, men den sista tiden var jag rätt slut, säger Lars Eriksson och skrattar.
Det finns många likheter mellan jobbet som samhällslärare och journalist, säger han. Huvudmålet är detsamma – att skildra och begripliggöra samhället.
– I dessa tider är det otroligt viktigt att förklara för ungdomar vad som krävs av oss medborgare för att demokratin ska fungera. Det duger inte att sitta på åskådarbänken och betrakta demokratin, utan vi medborgare måste på något sätt själva vara aktiva. Jag upplever att ungdomar egentligen är ganska intresserade av samhällsfrågor, fast de kanske inte i första läget tror det själva, säger Lars Eriksson.
Kan du dra nytta av dina tidigare yrkeserfarenheter i din nya roll?
– Absolut. Varje dag på en nyhetsredaktion är som en samhällslektion, journalister jobbar ju med samhället i alla dess former. Varje dag känns väldigt spännande och jag är ständigt utanför min egen bekvämlighetszon. Dessutom uppfinner jag hjulet varje dag, jag har ”bara” min livs- och yrkeserfarenhet att falla tillbaka på. Jag får jobba hårt!
Att byta jobb på karriärens höst är förstås ganska ovanligt. Lars Eriksson säger att han har fått många positiva reaktioner från vänner och bekanta, som tycker att det har varit modigt av honom att ta steget.
– Dessutom upplever jag att skolan gärna tar in människor med lite annan erfarenhet, min ålder är ingen nackdel här. Andra arbetsgivare kanske tänker annorlunda, säger han.
Nu har du kanske börjat bli lite varm i kläderna. Har lärarjobbet varit som du förväntat dig?
– Jag har gått in med öppna ögon i det här och har mest haft en bild av att jag vill kunna göra skillnad, åtminstone för några. Och det tycker jag väl att jag kan. I övrigt så har jag framför allt tänkt att det här är ett äventyr. Det tycker jag fortfarande.