Norran ökade upplagan 2021: ”Regionen är högintressant”

Norran ökade upplagan med 100 exemplar under 2021. ”Vi är ett av Sveriges starkaste lokalmedier”, säger Helena Strömbro Ershag, redaktionschef och ansvarig utgivare på Norran.

Skellefteå 15 mars 2022 06:00

Under tisdagen blir tidningarnas upplagor för 2021 officiella. Norran är tillsammans med Västerbottens-Kuriren och Haparandabladet de tre tidningarna i norr som ökar upplagan gentemot fjolåret. Norrans upplaga är nu 18 800 exemplar då både papper och digitalt räknas.

– Vi har framförallt haft en stark digital tillväxt de senaste två åren. Det är både roligt och viktigt att två lokaltidningar i Västerbotten ökar upplagan, säger Helena Strömbro Ershag.

Norran har en position i lokalsamhället som väldigt få lokaltidningar i landet kan visa. Den digitala läsningen är i dag lika stor på norran.se, sett till antalet sidvisningar, som många större regiontidningar har.

– Det är många som följer det vi gör både på webben och i papperet. Jag tycker att vi klarar balansgången och omställningen mellan de olika produkterna på ett bra sätt.

undefined
Norran är en av tre tidningar i Västerbotten och Norrbotten som ökade upplagan under 2021.

De senaste två åren har varit speciella både för det samhälle vi lever i, men också för de lokala mediehusen. Först kom pandemin på senvintern 2020 och knappt hade den bedarrat så kom Rysslands attack mot Ukraina. Bägge är extrema nyhetshändelser. 

– Det har också bidragit till att den roll lokalmedia spelar har blivit än viktigare.

Samtidigt är den region där Skellefteå är ett nav i stark tillväxt.

– Regionen är i dag högintressant. Medborgarna vill läsa om det som händer. Lokalt har vi fortsatt att skildra samhällsutvecklingen. Vi arbetar med en bevakning av prioriterade områden som vi vet är intressanta för våra läsare och vi vill framöver göra än mer av det.

Northvolt och industrins utveckling parallellt, samt Sara kulturhus, är givetvis etableringar som lockar läsare, samtidigt som hockeyn i form av Skellefteå AIK hela tiden ligger nära mångas hjärtan.

– Det är många frågor som drar läsare. Vi ser att våra granskningar runt bland annat vård och omsorg lockar. Vi jobbar på att lyfta ämnen som är högintressanta för läsarna. Vi har ett bra utgångsläge, men vi gör också ett stort jobb med att vässa oss och tydligt välja vad vi ska jobba med, förklarar Helena Strömbro Ershag.

TS-upplagor -21:

Norran 18 800 (+100)

Västerbottens Kuriren 32 000 (+1 400)

Folkbladet, Västerbotten 5100 (-200)

Västerbottningen 3000 (-200)

Västerbottens Mellanbygd 3000 (0)

Piteå Tidningen 12 300 (-300)

Norrbottens Kuriren 14 000 (-700)

Norrländska Socialdemokraten 24 800 (-800)

Haparandabladet 2900 (+100)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Kommentera
Ämnen du kan följa