I år har arrangemangen, som vanligtvis hålls i januari, fått flyttas fram i tid på grund av pandemin, och kommer nu att genomföras helt digitalt, utan publik på plats.
– Det blir annorlunda, men fortfarande väldigt bra. Vi lägger mycket krut på att skapa en professionell sändning med en mix av förinspelat material och live-inslag, säger Stina Renström på eventbolaget Vida Nord, som projektleder Alvargalan.
Galan får en extra lokal prägel, med lokala konferencierer och underhållare, och en satsning på omlandet med nedslag i Byske, Jörn, Skelleftehamn, Lövånger, Boliden och Burträsk. I samarbete med initiativet #backaskellefteå erbjuds också middagspåsar från flera olika restauranger, så att även den som sitter hemma och tittar ska få en festlig inramning.
– Vi har jobbat med värd, partnerföretag och röster från samhället på varje ort. Mottagandet har varit helt fantastiskt. Det är verkligen underbart att se vilket vitalt näringsliv vi har i hela kommunen, och fint att vi nu kan visa upp det på ett bättre sätt. Det är faktiskt en av fördelarna med den digitala lösningen, säger Thomas Linge Lindgren, som ansvarar för partnersamarbetet inför galan.
Alvargalan arrangeras av Alvargalans vänner, som drivs av olika näringslivsorganisationer i regionen. Som vanligt delas 12 priset ut under galan, bland annat till Årets företag, Årets profil och Årets nykomling. Norran delar ut specialpriset Årets övervinnare, som går till ett lokalt företag som med hög kreativitet och affärssinne anpassat sig efter corona-pandemins nya förutsättningar och skapat framgång för sig själv eller andra. De nominerade är Bryggargatan, Railcare och Whitebox.
Alvargalan sänds kl 18-20 på fredagkväll, och kan följas på norran.se.
Dagtid, kl 9-12, går det att titta på Bizbuz som arrangeras av näringslivskontoret vid Skellefteå kommun. Flera olika gäster diskuterar där frågor som rör möjligheterna och utmaningarna i Skellefteås tillväxt. Näringslivsminister Ibrahim Baylan tar upp norra Sveriges roll i samarbetet kring att lösa stora globala utmaningar. Bland de medverkande finns även Peter Larsson, regeringens samordnare för etableringar i norra Sverige, Emma Stenström, forskare i kulturellt företagande och ledarskap, Holmens koncernchef Henrik Sjölund och Lina Andersson från Skellefteås startupsuccé Once Upon.