Karta: Här är salongerna – med eller utan legitimation

Även om en majoritet av skönhetssalongerna i Skellefteområdet har legitimerade läkare eller sjuksköterskor, så hittar Norran flera aktörer som saknar det. Här är de kliniker som erbjuder botox och fillers, med eller utan vårdutbildning – och de som inte vill svara på Norrans frågor.

Här är salongerna som erbjuder – eller nyligen erbjudit – injektioner i Norrans spridningsområde. På sex av dem utförs fillers- och botoxbehandling av legitimerad personal.

Här är salongerna som erbjuder – eller nyligen erbjudit – injektioner i Norrans spridningsområde. På sex av dem utförs fillers- och botoxbehandling av legitimerad personal.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2021-05-05 07:30

Flera regelbundna fillers- och botoxkunder som Norran talat med vittnar om att det finns salonger som erbjuder injektioner utan att personalen har en legitimation som läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Det ska visa sig vara svårt att ta reda på vilka salonger det handlar om. 

Av de skönhetssalonger som finns i Norrans spridningsområde svarar sex stycken att de har legitimerad personal, oftast en sjuksköterska, som utför injektioner. En klinik som annonserar om botox säger sig nyligen ha slutat, medan en salong inte vill svara på Norrans frågor. En tredje går inte att kontakta.

Den enda ansvariga på en salong utan legitimerad personal som direkt vill svara på frågor är Veronica Sundqvist, som driver Vevves skönhetssalong i Arvidsjaur. Hon är inte utbildad inom vården men säger att hon tagit både grundläggande och avancerade kurser inom fillers och botox.

Förbudet skulle innebära att hon påverkas ekonomiskt, även om skönhetsingrepp inte står för en majoritet av salongens inkomst. Hon har pausat sin injektionsverksamhet i väntan på ett beslut om det nya lagförslaget.

– Det är jättebra att det blir en lag, eller en lagskärpning, för att få bort oseriösa från branschen. Men det här är så orättvist. Jag anser att de utbildningarna jag gått har gett mig kompetensen att hålla en hög säkerhetsnivå, säger hon.

Hon hade hellre sett ett sorts kunskapsprov eller kunskapskrav för att få utföra injektioner.

– Jag har pratat med en sjuksköterska som inte visste skillnaden mellan botox och fillers. Det handlar om att man ska vara duktig på det estetiska, det spelar ingen roll om man har legitimation som sjuksköterska. Jag har flera kunder som varit hos sjuksköterskor och läkare som valt mig istället, säger hon.

undefined
Lookina i Bureå vill inte svara på om personalen som utför injektioner är legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare.

Salong Lookina i Bureå återkommer inte till Norran trots mejl och sms. På salongens sociala medier står det att det finns en ”ansvarig läkare” som är knuten till salongen, men det framgår inte om personalen som utför injektioner har en legitimation. Ägaren Paulina Grefve svarar till slut i telefon :

– Jag har sett ditt mejl och är inte intresserad, säger hon och avslutar samtalet.

S-122 Studio Salong Clinic i Södra Bergsbyn annonserar om injektioner, men ägaren Britt Bourzigui säger sig ha slutat med det.

– Jag håller inte på med sånt. Det var då, inte nu. Jag ligger nere med sånt, säger hon.

Det står fortfarande på er Facebook-sida att ni erbjuder botox?

– Det är inte borttaget i så fall.

När slutade ni med det?

– Det var kanske i januari, tror jag att det var, säger Britt Bourzigui.

Elite Essentials stängde sin salong på Läkarvägen i vintras och öppnade istället en verksamhet i Luleå. När Norrans reporter försöker boka tid för injektion får hon till svar att det går att få behandlingen i Skellefteå, men att bokningar görs via mejl. Därefter går numret inte längre att ringa. På salongens hemsida står det ingenting om att personalen är legitimerad. Norran har försökt nå ägaren Dani Kevin Aktay utan resultat.

Dr G Clinic är den enda salongen i Norran-området som uppger att en utbildad läkare utför injektioner. Estetic Walk In, Salong Viva, Klinik no 33 och Polarkliniken (som huserar i Hos Dunders lokal) och Ninna Estetic har legitimerade sjuksköterskor.

Om lagförslaget

Endast läkare, tandläkare eller sjuksköterskor ska få ge estetiska injektionsbehandlingar.

Utförarna ska teckna en försäkring i enlighet med patientskadelagen. Det innebär en utökad möjlighet för enskilda att få ersättning i händelse av skada.

En åldersgräns på 18 år för att genomgå behandling.

Inspektionen för vård och omsorg ska utöva riskbaserad tillsyn över de verksamheter som utför behandlingar. Utförarna ska betala en tillsynsavgift till myndigheten.

Källa: www.regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!