Normalstark konjunktur i Norrland

Konjunkturen i det norrländska näringslivet har mattats av och kan i höst beskrivas som normalstarkt och ingen bransch befinner sig i lågkonjunktur, hävdas i Norrlandsfondens Konjunkturbarometer som släpptes under tisdagen. “Och i Skellefteå har vi det ganska bra”, kommenterade Åsa Kärr, företagsrådgivare vid Handelsbanken i Skellefteå, i ett panelsamtal när barometern presenterades.

"Det starkaste konjunkturläget i höst återfinns i Norrland inom IT-tjänster där högkonjunkturen består från i fjol", berättar Jenny Lunneborg, SCB.

"Det starkaste konjunkturläget i höst återfinns i Norrland inom IT-tjänster där högkonjunkturen består från i fjol", berättar Jenny Lunneborg, SCB.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2019-11-05 15:23
undefined
"Det starkaste konjunkturläget i höst återfinns i Norrland inom IT-tjänster där högkonjunkturen består från i fjol", berättar Jenny Lunneborg, SCB.

Det var ett stort intresse när presentationen av Norrlandsfondens Konjunkturbarometer genomfördes på Scandic. Cirka 250 personer hade kommit för att lyssna in hur framtiden kommer att te sig under det närmaste halvåret.

Att den ekonomiska utvecklingen i Sverige har mattats av ger även avtryck i årets konjunkturbarometer för Norrland. Konjunkturen för det norrländska näringslivet har försvagats under året och rådande läge kan beskrivas som normalstarkt.

– Det är ett dämpat läge, sager Jenny Lunneborg, analytiker på SCB, som producerar konjunkturbarometern på uppdrag av Norrlandsfonden.

undefined
Åsa Kärr, Handelsbanken, Dan Magnuson, SSC och Petter Mikaelsson, Repay.

På uppåtsidan utmärker sig Norrbotten med ett i stort sett oförändrat konjunkturläge som kan betraktas som starkare än normalt.

Företagens konjunkturbedömningar inför våren är sammantaget relativt neutrala och det rådande normalläget i det norrländska näringslivet väntas bestå.

Prognoserna spretar dock mellan olika branscher. Mest negativa är företagen inom transport- och logistikbranschen som spår en kraftig försämring. Inom industrin, byggbranschen och bilhandeln väntas i stort sett oförändrade konjunkturlägen, medan övriga branscher räknar med förstärkningar.

– Det starkaste konjunkturläget i höst återfinns i Norrland inom IT-tjänster där högkonjunkturen består från i fjol. Här planeras nya anställningar men bristen på arbetskraft är ett stort problem, berättar Jenny Lunneborg.

undefined
Det var ett stort intresse för presentationen av Norrlandsfondens Konjunkturbarometer.

Läget inom industrin har försämrats under året och tynger det norrländska näringslivet. Svagast konjunkturbedömning gör stålindustrin följt av massa- och pappersindustrin samt trävaruindustrin som samtliga bedömer att konjunkturen är svagare än normalt. Prognoserna på ett halvårs sikt indikerar endast en marginell försvagning för den norrländska industrin.

Läget för byggbranschen har försämrats under det senaste året och branschen har gått från högkonjunktur till ett läge som är något starkare än normalt. I alla län utom Norrbotten har byggkonjunkturen försvagats det senaste året.

Inom sällanköpshandeln, som redovisas exklusive bilhandeln, råder det fortsatt normalkonjunktur. I Västerbotten har utvecklingen gått från brinnande högkonjunktur till ett normalstarkt.

I paneldiskussionen efter SCB:s presentation var SSC Skellefteås vd Dan Magnusson först ut med att ge sin syn på rapportens innehåll med fokus på situationen i Skellefteå.

– Den stämmer ganska bra med vår syn på läget. Efter semester har det varit trögt med försäljningen. Där handlar det om en 30-procentig nedgång för oss. Norge är en bra marknad för SSC nu eftersom det bland annat byggs en hel del nya sjukhus där, säger han.

Åsa Kärr på Handelsbanken i Skellefteå har också sett en avmattning i konjunkturen. På frågan om hon sett någon Northvolteffekt ännu så berättar hon att det skett en del investeringar hos lokala företag på grund av detta.

– Största effekten hittills har vi sett på fastighetssidan. Här finns det en vilja till investeringar.

Petter Mikaelsson, koncernchef för verkstadsföretaget Reapy konstaterar att 2017-2018 var bra år för Repay.

– I år kommer vi också att öka omsättningen och resultatet med cirka sju procent. Men vi ser nu en minskad orderingång. När det gäller Northvolt så pratas det mycket men rent konkret marks ingen större effekt ännu, berättar han.

undefined
"Nästa höst tror jag att vi kommer att ha sett betydligt mer konkreta effekter på grund av Northvolts etablering", säger Lars-Olov Söderström, Norrlandsfonden.

Lars- Olov Söderström, tf vd för Norrlandsfonden avrundade paneldiskussionen med att sia om vad som kommer att sägas om läget i Skellefteå när de nästa höst presenterar en ny konjunkturbarometer.

– Då tror jag att vi kommer att ha sett betydligt mer konkreta effekter på grund av Northvolts etablering, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!