I april tillträdde Per Långsved tjänsten som landschef för Nordea i Sverige. Dessutom blev han chef för privatkundsmarknaden i Sverige. Han kom då närmast från SEB där han arbetat länge och sedan 2008 i ledande befattningar.
Han konstaterar att digitaliseringen förändrat bankkundernas beteende i grunden.
– Idag vill en majoritet kunna nå sin bank var som helst, när som helst, via sin mobil eller dator. Som bank anpassar vi oss efter kundernas förändrade beteende och utvecklingen i samhället i stort. Men vi måste också vara inkluderande och se till så att alla får den hjälp de behöver, säger Per Långsved.
Ett av de områden som han brinner för är att nå de människor i Sverige som befinner sig i digitalt utanförskap.
– Det är faktiskt så många som var tionde svensk. Drygt en miljon svenskar använder inte internet dagligen eller inte alls, berättar han.
För att ändra på detta har Nordea bland annat inlett ett samarbete med stadsbibliotek runt om i landet för att hjälpa alla som vill bli mer digitala.
– På stadsbiblioteket i Skellefteå har vi fyra coachningstillfällen. Två är redan genomförda med en hel del deltagare.
Varje coachningstillfälle pågår under två timmar och medverkar gör då två utbildade Nordeamedarbetare.
– Varje medarbetare hos oss har möjlighet att göra 16 ”volontärtimmar” per år på uppdrag som ligger utanför deras ordinarie tjänst och då är det många som nappat på det här konceptet, säger Per.
Coachningen anpassas utifrån varje persons kunskapsnivå och behov men fokuserar framförallt på hur man använder appar som BankID och Swish och på vilka sätt det kan underlätta i vardagen. Stor vikt läggs vid hur man som konsument använder digitala banktjänster på ett säkert sätt. Per Långsved konstatera att många äldre är speciellt oroliga för säkerheten i systemen.
– Handledningstillfället är till för alla och det finns inga krav på att man måste vara Nordeakund. Det här är ett exempel på när vårt samhällsengagemang blir väldigt konkret.
Under besöket i Skellefteå hann Per Långsved också bland annat med att besöka byggplatsen för Northvolts batterifabrik och han fick även träffa företagen på The Great Northern.
– Det finns en härlig optimism i Skellefteå och här handlar det inte bara om att ta plats nationellt utan också internationellt, konstaterar han.