Teamet har funnits i Skellefteå sedan förra året och består av Ida Holmlund, anestesisjuksköterska, Magnus Strömqvist, intensivvårdssjuköterska och Simon Södergren, också intensivvårdssjuköterska, som är specialutbildade. Tidigare var patienterna tvungen att åka till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att få hjälp av ett Venaccess-team.
–Det underlättar att vi kan sätta Picclinekatetrar, som tar cirka en timme att göra, i Skellefteå. Patienterna slipper långa resor till NUS för att få en piccline, det spar resurser och det är en bra stödfunktion, säger Magnus Strömqvist.
Sedan teamet började förra året har patienterna bara ökat, och är nu cirka fyra fem per dag.
–Många patienter har långa behandlingar, svåra att sticka, och en del äldre patienter har skör hud. Vårt arbete underlättar för personal och är även tidsbesparande, säger Ida Holmlund.
En Picc-line kan utföras på sjuksköterskenivå och det inkräktar inte på operationstider.
En Picc-line sätts in i vaket tillstånd när patienten fått lokalbedövning. En Picc-line är en kateter i form av en tunn plastslang som förs in via ett större blodkärl i överarmen och ner centralt, mot hjärtat. Genom slangen kan sedan patienten få läkemedel som intravenöst antibiotika. Patienten kan få dropp och lämna blodprov utan att bli stucken gång på gång. En Picc-line kan sitta kvar så länge behovet kvarstår, upp till flera år.
Dagens team består av Ida Holmlund och Magnus Strömqvist som ska utföra ingreppet. När patienten fått lokalbedövning så tvättas hen för att det ska vara kliniskt rent. Sköterskorna tar på sig sterila operationskläder som tas ut ur en påse. Sedan radas de sterila instrumenten upp på ett bord. Ida och Magnus märker och mäter noggrant ut var ingången ska vara när de identifierat kärlet, tack vare den ultraljud ledda tekniken, från katetern till nyckelbenet. Sedan klipps katetern av i rätt längd. Den här gången ska 37 centimeter av den tunna slangen navigera sig fram, smidigt och försiktigt, genom blodkärlet fram till hjärtat. En procedur som tar cirka en halvtimme.
– Vi brukar beräkna en timme, men ibland går det snabbare och smidigare, säger Ida.
Sedan ska patienten till röntgen för att bekräfta att det ligger på rätt nivå.
– Vi ser ut som kirurger när vi utför en Picc-line, så många kan vara lite oroliga att det är en operation de ska genomgå när de kommer till oss. Men det ska de inte vara, det är i princip ett nålstick som patienten känner.
– Kunskapen för oss som sjuksköterskor har blivit större. I vårt uppdrag ingår även att utbilda andra sjuksköterskor på sjukhuset hur en picc-line ska hanteras för att fungera länge, avslutar Magnus Strömqvist.
Fakta
Piccline är en förkortning för Peripherally Inserted central catheter (Perifert Inlagd Central Kateter). Piccline räknas till centrala infarter, det innebär att katetern ligger med sin spets, mynning, i ett stort centralt kärl. Andra exempel på centrala infarter är central venkateter (CVK) samt subkutan venport (SVP). I en central infart kan alla typer av läkemedel ges, exempelvis cytostatika, som ofta är kärlretande. Piccline gör det möjligt att ta blodprover utan att sticka patienten upprepade gånger. Piccline läggs under sterila former samt med ultraljudsledd teknik.