Nattliga dramat i Skellefteå: ”Han tvingades gå till bilen, följa med – och ta ut pengar”

De tre männen dömdes för inblandning i kidnappningsdramat, sedan friades två av de åtalade – och nu kommer sista pusselbiten i det rättsliga dramat som innehöll polisens spektakulära ingripande mitt i centrala Skellefteå.

Åklagare Andreas Nyberg har varit förundersökningsledare för det nattliga dramat i Skellefteå den 25 september.

Åklagare Andreas Nyberg har varit förundersökningsledare för det nattliga dramat i Skellefteå den 25 september.

Foto: Hans Berggren

SKELLEFTEÅ2019-04-29 12:30
undefined
Polisen slog till mitt på dagen den 25 september mot de misstänkta männen när de färdades i en bil i centrala Skellefteå.

Det var ett av förra höstens mest spektakulära rättsfall i Skellefteå.

Norran har publicerat flera artiklar och den 15 november respektive 19 december i fjol meddelades de fällande domarna, där tingsrätten även riktade kritik mot brister i förundersökningen.

Polisinsatsen i centrala Skellefteå: Tre män begärs häktade för människorov-dramatDet blir fällande domar för nattliga dramat: En av männens psykiska hälsa ska utredas Kidnappningsdramat: Fällande domar – men kritik mot polisutredning och vissa förhörsuppgifter

Männen överklagade till hovrätten, i slutet av januari kom domen mot två av männen.

De två män, 26 och 27 år, som dömdes för olaga frihetsberövande och rån respektive medhjälp till olaga frihetsberövande friades nu av hovrätten från dessa brottsmisstankar.

Därför friades de

Ur domen:

”Hovrätten konstaterar att åklagarens bevisning, däribland uppgifterna från de två personer som är målsäganden, inte visar att det är ställt utom rimligt tvivel att 27-åringen ”med uppsåt medverkat till olaga frihetsberövande och rån”.

Inte heller var 26-åringens skuld bevisad. Därför frikändes de från de allvarliga anklagelserna.

Anklagades för att ha fört bort offret: Nu frias två av tre män från misstankarna

Hovrätten skrev vidare i domen att varken målsägandenas eller de två åtalades uppgifter ”kan anses särskilt trovärdiga eller tillförlitliga”.

Den tredje åtalade, en 20-årig man, har fått sitt överklagande prövat av hovrätten.

20-åringen döms för det nattliga dramat vad gäller olaga frihetsberövande och rån.

Till en bankomat

Han frias från åtalspunkten som gällde att han skulle ha hotat mannen som tvingades följa med i bilen, att denne inte skulle få kontakta polisen.

Hovrätten menar att det är bevisat att 20-åringen tvingade målsäganden till bilen och att denne fick följa med till en bankomat på Anderstorp och ta ut drygt 2 000 kronor.

När målsäganden tvingades in i bilen har han berättat att han fick ett föremål tryckt mot ryggen. I bilen hittades en så kallad soft air gun – ett vapen man skjuter plastkulor med – vilket kan ha använts vid den hotfulla situationen.

Hovrättens påföljd

I tingsrätten dömdes 20-åringen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Skulle vården misskötas var fängelse i 14 månader det som väntade för mannen.

Hovrätten väljer nu skyddstillsyn förenad med tre månaders fängelse samt att 20-åringen ska genomgå frivårdens ”programverksamhet för att han ska avhålla sin från fortsatt brottslighet”.

undefined
Åklagare Andreas Nyberg har varit förundersökningsledare för det nattliga dramat i Skellefteå den 25 september.

Åklagare Andreas Nyberg:

– Om jag tyckte att hovrätten kom fram till en felaktig bedömning i den första deldomen, så tycker jag att man hamnar rätt denna gång och dömer den 20-årige mannen för olaga frihetsberövande och rån.

Hovrätten kritiserar, precis som tingsrätten, polis och åklagare för brister i utredningen, bland annat att varken vapen eller telefoner undersökts närmare.

”Fanns brister”

– Jag kan hålla med om att det finns brister. En sak var ju att männen inte greps samma natt, trots att de stoppades av polisen, utan senare på dagen.

– Målet i sig har också varit speciellt eftersom de kommit två deldomar såväl i tingsrätten som i hovrätten, tillägger Andreas Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!