– Vi har haft så kallat grönt läge på vårdplatser. Så har det sett ut mer eller mindre under hela den här coronatiden, säger närsjukvårdschef Camilla Andersson.
Barnavdelningen har haft det mycket lugnt. Camilla Andersson lyfter också fram att situationen när det gäller utskrivningsklara ser bra ut, med ett gott platsläge i kommunen, vilket minskar väntetiderna. Men under den senaste tiden har antalet patienter inom internmedicinska avdelningar ökat. Det handlar om diagnoser som hjärtproblem, diabetes och blodcancer.
– De avdelningarna var fulla i morse, säger hon.
När det gäller patienter med covid-19 är de färre än sjukhuset planerat för vid den här tidpunkten.
– Vi har utgått från Folkhälsomyndighetens tidigare prognos som visade att vi skulle vara på väg uppåt nu och närma oss en pik, men det gör vi inte. Det har sett väldigt stabilt ut i tre veckor, säger hon.
Enligt den nya prognosen kommer piken i början av juni.
Camilla Andersson uppskattar att det kommer 10-15 personer per dygn till akuten med covid-symtom. En tredjedel är så pass sjuka att de läggs in.
– Vi blåser inte fara över för det utan är förberedda att ta emot fler covid-patienter om det behövs. Utmaningen är att nyttja kapaciteten vi har till ordinarie vård och samtidigt vara beredda på en snabb ökning. Vi ska kunna ställa om för det inom två dygn, låt säga om det kommer dubbelt så många hit med symtom.
Nya covid-IVA, CIVA, har varit igång i sju veckor nu.
– Läget är under kontroll och arbetet flyter på bra där, säger Annica Bäckström, avdelningschef på IVA.
I dagsläget vårdas max fem covid-patienter på CIVA även om det finns möjlighet att utöka till sju platser. Anledningen är att det ska finnas utrymme personalmässigt att bedriva akut kirurgi på lasarettet.
– Jag är jättestolt över jobbet som lagts ned på den nya enheten och över medarbetarnas inställning till att ta sig an vården av covid-patienterna. Vi har flyttat om i personalgrupperna och vi ställs inför nya saker hela tiden, säger Annica Bäckström.
Vi har fått information om att det är betydligt färre som hamnar på IVA med vanliga åkommor, såsom hjärtinfarkter och stroke.
Hur ser du på det – det är ju akuta problem?
– Det stämmer att det har varit exceptionellt lugnt sedan sju veckor tillbaka. Vi vet inte vad det beror på. Det är jättemärkligt. Kanske finns det en oro att komma hit på grund av covid-19, säger Annica Bäckström.
Vad vill du säga till personer som är oroliga för att söka hjälp på sjukhuset på grund av covid-19?
– Man ska absolut söka sig till oss precis som vanligt eller kontakta 1177 för att få en bedömning av sina symtom. Man kan med trygghet söka sig till akuten då de har ett separat flöde för infektionspatienter och har tränat på detta i veckor, säger Camilla Andersson.
Annica Bäckström tillägger att det är två separata spår även på andra enheter på sjukhuset.
Men en sak oroar henne:
– Om vi i samhället kommer att orka hålla ut när det gäller social distansering och fortsätta stanna hemma vid sjukdom.