Det är tre advokatbyråer som tillsammans representerar 371 narkolepsidrabbade personer över hela landet. De uttrycker krav på framtida ersättning från regionerna, krav som än så länge är ospecificerade.
Här var det ju ett statligt påbud, vi skulle vaccineras. Trots att det fanns flera läkare som var ytterst tveksamma till detta.
De drabbade är proportionerligt fördelade över landet, vilket för Västerbottens del gör att antalet kan uppskattas till cirka tio personer. Det är snart tio år sedan massvaccineringen med Pandemrix utförde i Sverige. Det innebär också att preskriptionstiden närmar sig, för möjligheten att ansöka om ersättning för dem som drabbats av biverkningar.
Mer tid på sig
Skrivelsen har skickats till samtliga regioner, staten och till läkemedelsbolaget Glaxosmithkline, tillverkaren av vaccinet Pandemrix. Syftet är inte att nu inleda en stämning, utan att få tillstånd ett preskriptionsavbrott, förklarar Mats Wikner från en av advokatbyråerna.
– Det innebär en möjlighet för de drabbade att begära skadestånd under en period på tio år till. Vi utesluter inte heller att vi kan behöva kräva ytterligare en förlängning, säger han.
Detta gör det möjligt för många yngre drabbade att ansöka om ersättning senare i livet.
– Många vet ju inte idag vilka inkomstförluster de riskerar i framtiden, eftersom de ännu inte kommit ut i arbetslivet, säger Mats Wikner.
Var inte ofarligt
I skrivelsen räknas de brister upp som de drabbade anser att regionerna gjort sig skyldiga till. Det rör sig bland annat om: Felaktigt lugnande besked om vaccinets ofarlighet, bristande undersökningar om hälsoriskerna som var förknippade med vaccinet och bristande information om att det inte förelåg en vetenskaplig konsensus om behov och risker med vaccinet.
Totalt beräknas cirka 500 personer i Sverige ha drabbats av narkolepsi till följd av pandemivaccinationen. Det är en hög siffra jämfört med övriga länder.
– Sverige, Norge och Finland drabbades hårdast, vilket beror på att så många här vaccinerade, cirka 60 procent. I Tyskland vaccinerades åtta procent, säger Mats Wikner.
– Här var det ju ett statligt påbud, vi skulle vaccineras. Trots att det fanns flera läkare som var ytterst tveksamma till detta.
Sverige, Norge och Finland drabbades hårdast, vilket beror på att så många här vaccinerade, cirka 60 procent. I Tyskland vaccinerades åtta procent.
Ersättningsfrågan är en komplicerad process. Efter Neurosedynskandalen på 1960-talet tillkom flera kontrollsystem och register som bland annat ska göra det enklare att snabbt upptäcka biverkningar, och förhindra liknande katastrofer. Ersättnings söks i första hand är från läkemedelsförsäkringen, som är ett frivilligt åtagande från läkemedelsbranschen. Men här finns ett tak på 150 miljoner kronor.
– När taket nås cirka 2020, då kliver staten in. Då kommer samtliga som redan fått sin fråga prövad, få den prövad helt på nytt, säger Mats Wikner.
Det finns också ett tak för den statliga ersättningen, som är på tio miljoner per person. Ett antal personer kommer därmed inte att få den ersättning de egentligen kan ha rätt till, fortsätter han.
– Bland dessa kan det finnas flera som då väljer att kräva regioner på ersättning också.