Vi gav partiernas företrädare i Skellefteå en tankeutmaning: Om ditt parti fick egen majoritet i tre mandatperioder hur skulle Skellefteå se ut då? Häng med på en resa till 2030 – en framtidsresa med Skelleftepolitikerna i förarsätet.
Barnen på den privatdrivna förskolan Utflex i Varuträsk sitter runt det runda bordet och ritar kort med hjärtan på. I dag är politikern Charlotta Enqvist, gruppledare för Kristdemokraterna, på besök. Den här typen av välfärdslösningar vill hon se mer av i framtiden. Verksamheten i Varuträsk stämmer helt överens med partiets hjärtefrågor: familjepolitik, privata alternativ inom välfärden samt och de små enheterna.
– Det här är en bra verksamhet, säger Charlotta Enqvist under besöket på förskolan i Varuträsk.
En tydlig konsekvens, om Kristdemokraternas politik får råda under tre mandatperioder i Skellefteå, är att den kommunala kostymen kommer att krympa till förmån för privata alternativ. Kommunens uppgift går från att i huvudsak vara utförare till att i högre utsträckning vara beställare av välfärdstjänster. En liberal eller marknadsliberal hållning, men besluten måste alltid utgå från ett familjeperspektiv enligt gruppledaren Charlotta Enqvist.
– Jag är inte en renodlad individualist utan tror på de små gemenskaperna, som familjen eller en umgängeskrets, säger hon.
Charlotta menar att perspektivet med familjen i fokus inte bara innebär en gemenskap med mamma, pappa och barn utan kan även inkludera far- och morföräldrar. Det behöver inte ens vara en grupp som har biologiska band mellan sig utan kan vara helt andra typer av konstellationer. Nysvenskar som många gånger har lämnat sin familj i hemlandet och flytt till Sverige kan behöva hitta nya familjekonstellationer, förklarar hon.
När Charlotta Enqvist blickar in i framtiden och målar upp Kristdemokraternas Skellefteå 2030 så blir bilden lite otydlig, men det är en konsekvens av partiets inställning till politiken. Charlotta anser att politiken ska ta ett steg tillbaka och ge medborgarna mer makt. En hållning som innebär att Skellefteås framtida förändring i mångt och mycket avgörs av medborgarnas agerande och inte så stor grad av politikerna. Politiken ska däremot ge förutsättningar så att medborgarna ska kunna fungera i sin vardag.
– Vi vill att folk ska kunna styra sina egna liv, välja vilken äldreomsorg du vill ha eller vilken förskola barnen ska gå i. Man ska kunna göra ett aktivt val i sin familj eller bekantskapskrets. Min vision är att skapa ett valfrihetssamhälle, men då är vi även beroende av besluten som fattas på riksnivå.
Charlotta pekar på några områden som är extra viktiga för kommunens utveckling: valfrihet inom äldreomsorgen, att man ska kunna bo och arbeta i hela kommunen, bra infrastruktur samt en god arbetsmarknad. Dessa saker samspelar och avgör om Skellefteå får en bra utveckling. Om Kristdemokraterna får styra i Skellefteå under tre mandatperioder kommer dessa frågor att ha högsta prioritet, försäkrar Charlotta.
– Vi måste se till att arbetstillfällen finns över hela kommunen och då är infrastrukturen viktig.
”Politiker har en viktig roll och vi ska se till att verksamheterna fungerar, men vi ska inte var inne och detaljstyra.”
Kommunen måste kunna erbjuda medborgarna bra kärnverksamhet: vård, skola och omsorg. Det betyder inte att kommunen ska sköta all verksamhet i egen regi utan privata alternativ är nödvändiga för att valfriheten ska kunna fungera. En valfrihet som är central i Kristdemokraternas samhällssyn.
– Politiker har en viktig roll och vi ska se till att verksamheterna fungerar, men vi ska inte var inne och detaljstyra. Vi ska inte peta i sådant som vi inte har att göra med.
Ett flertal gånger återkommer Charlotta till Lagen om valfrihetssystem (LOV) som hon menar borde tillämpas i kommunen. LOV används när kommuner och landsting inför valfrihetssystem inom hälsovård och socialtjänster. Den reglerar myndighetens upphandling av tjänster. I Kristdemokraternas Skellefteå 2030 används lagen flitigt.
– Då får människorna friheten att välja.
Charlotta betonar att äldreomsorgen skulle må extra bra av valfrihet.
– Öppnar vi upp för fler aktörer blir det konkurrens om arbetskraften, vilket är bra för personalen inom äldreomsorgen.
Charlotta är optimistisk och tror att vi kommer att kunna få se en hel del specialiserade äldreboenden i ett framtida Skellefteå.
– Vi kanske får se ett finskspråkigt eller ett persiskspråkigt boende. Sådant kan vara svårt för kommunen att erbjuda, men med privata aktörer så kommer vi att få se en mängd olika inriktning.
För Kristdemokraterna i Skellefteå har det egentligen inte någon avgörande roll vem som driver välfärdsverksamheten, kommunen, ett litet lokalt företag eller en stor koncern. Men för att valfriheten ska fungera så är privata alternativ en förutsättning.
– Det viktigaste är att verksamheten är bra och då måste det finnas kriterier för hur den ska bedrivas. Vi vill inte ha företag som bara är intresserade av att tjäna pengar och inte bryr sig om brukarna.
”Så länge skolan följer läroplanen så är det även okej med religiösa skolor.”
Kristdemokraterna ser gärna att alternativa skolor startar i Skellefteå där innehållet är viktigare än vem som driver verksamheten.
– Så länge skolan följer läroplanen så är det även okej med religiösa skolor, oavsett om de råkar vara kristna, muslimska eller ha någon annan inriktning.
Charlotta och Kristdemokraterna i Skellefteå gillar inte nuvarande utveckling där kommunal service försvinner från glesbygden.
– Jag tycker att det ska finnas kommunal kärnverksamhet ute i alla serviceorter. De som bor ute på landet betalar lika mycket i skatt som jag gör i stan, därför ska även de få något för sina skattepengar.
Däremot vill Charlotta inte lova att partiet kommer att återställa redan nedlagd kommunal service om de får möjlighet att styra kommunen.
– Vi kan inte lova allt åt alla. Jag tror inte att vi kommer att bygga nya skolor, men vi vill framför allt inte dra ner på det som finns kvar.
Infrastrukturen i kommunen har också stor betydelse för att glesbygden ska kunna utvecklas och må väl. Vägar och kollektivtrafik är förutsättningar för att glesbygden ska kunna leva. Även om stora delar av kommunen i dag har tillgång till bredband så vill Kristdemokraterna fortsätta utbyggnaden.
– Det ger större möjligheter att för att bedriva företagsverksamhet i hela kommunen.
Pengar är en förutsättning för att bedriva välfärd. Ett sätt att öka intäkterna är att höja egenavgifterna eller skatten, men det är absolut inget som Kristdemokraterna har för avsikt att göra.
– Om jag får drömma, då vill jag helst sänka skatten. Det kommer att göra kommunen mer attraktiv, men ekonomin måste vara hållbar. Framtiden får utvisa om det är möjligt.
Trots Kristdemokraternas något marknadsliberala hållning kommer troligen Skellefteå Airport fortsättningsvis att vara i kommunalt ägo, men här tvekar Charlotta.
– Ideologisk är det en knivig fråga. Tack vare att den ägs av kommunen har vi större möjlighet att styra verksamheten. Nu pratar jag helt emot mig själv, men flygplatsen är viktig för Skellefteå.
På frågan om Skellefteå Kraft kommer att fortsätta vara ett kommunalt bolag är hon betydligt rakare och snabbare med sitt svar.
– Skellefteå Kraft vill jag behålla. Bolaget är ett väl fungerande företag som drar in mycket pengar till kommunen.
Campingplatserna i Byske och Skellefteå ser hon däremot gärna att de privatiseras, om det finns intressenter.
– Kommunen ska inte vara inne och inkräkta på sådana marknader. Skellefteå Buss kan också privatiseras om det finns någon aktör som vill ta över verksamheten. Det ser jag inga problem med.
Skebo kommer förmodligen att vara kvar 2030, i ungefärligt samma form som i dag.
– Skebo behöver inte bygga äldreboenden, men de behövs för bostadsbyggandet i kommunen.
I Kristdemokraternas framtida Skellefteå är Northvolt en viktig arbetsgivare. Dessutom har ett flertal privata välfärdsföretag etablerat sig i kommunen.
– Vi är även bra på att ta emot flyktingar och det är en resurs vi kommer att behöva för att utvecklas.
Allt detta har gjort Skellefteå till en populär kommun att flytta till, därför har befolkningen ökat i Kristdemokraternas Skellefteå 2030.
– Vi har uppnått målet och har 80 003 invånare, säger hon glatt.
Statsvetaren David Feltenius kommenterar Kristdemokraternas vision:
”Konservatism, liberalism och kristna värden utgör basen för Kristdemokraternas ideologi. En viktig beståndsdel i denna ideologi är familjen och på denna punkt råder samstämmighet med visionen om det framtida Skellefteå. Avgörande beslut skall inte nödvändigtvis fattas inom politiken, utan av familjen runt köksbordet. Men även andra gemenskaper som byarna och grannskapen blir framträdande enheter för hur besluten skall fattas i framtiden. I övrigt är visionerna överensstämmande med de övriga borgerliga partier, vilket väcker tankar om behovet av ytterligare profilfrågor. Vad hände med Alf Svenssons idéer om etik och moral som vägledande för politiken?”
David Feltenius, docenten i statsvetenskap på Umeå universitet.