Sommarens baksida – Myggboomen

Med sommaren kommer inta bara skön semester och ljusa sommarkvällar: det är också nu myggen gör entré, i mängder.

En gynnsam vår har gjort försommaren myggtät i Skellefteå.

En gynnsam vår har gjort försommaren myggtät i Skellefteå.

Foto: Johan Nilsson/TT

Skellefteå2024-06-21 10:00

Nyheten i korthet

  • En blöt vår har skapat perfekta förhållanden för mygg, vilket leder till en myggboom i sommar, enligt forskaren Tobias Lilja vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
  • Apoteken i Skellefteå rapporterar att deras lager av myggmedel redan är uttömt, vilket bekräftar att myggpopulationen är stor.
  • Myggen förväntas minska efter midsommar, men regnigare väder kan leda till en andra våg av nya arter. För att undvika myggen rekommenderar Lilja att vara ordentligt påklädd eller hålla sig inomhus, samt använda myggmedel.

Våren som varit har bäddat för en myggtät sommar. Tobias Lilja vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt är forskare med just myggen som område. Han säger att mängden mygg handlar om hur blöt våren varit. 

undefined
Tobias Lilja är myggforskare vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

– Den första myggarten som dyker upp är snösmältningsmyggen. De kan lukta sig till vart det brukar vara blött och lägger sina ägg där på sommaren, säger han.

När det på våren bildas pölar efter snön så kläcks äggen. Det är dessa första snösmältningsmygg som kan upplevas vara väldigt många enligt Tobias Lilja.

Att myggen är här märks av på stadens apotek. Åsa Holmlund jobbar på Kronans apotek i centrala Skellefteå och berättar att stora delar av lagret av myggmedel redan är uppköpt. 

undefined
På apoteket där Åsa Holmlund jobbar har mygghyllan tillfälligt fått fyllas på med plåster. Nya leveranser väntas komma under nästa vecka.
undefined
I några av Skellefteås butiker har hyllorna varit länsade på myggmedel. Här är hyllorna på Clas Ohlson i mitten av juni.

– Vi har jätteont om myggmedel. Det märks att det redan kommit mycket mygg. Till nästa vecka ska vi få påfyllning från leverantörerna men vi har fått fylla ut våra hyllor med plåster så länge, säger hon.  

Tobias Lilja berättar att mygg lever i ungefär en månad och att snösmältningsmyggen därför ofta gjort sitt kring midsommar. Men därefter är det nya arter som tar vid. 

– De nya arterna gynnas om det är en regnig sommar. När det är blött, men fortfarande varmt, kläcks massa nya mygg.

Med det sagt kan man alltså inte förutse exakt hur myggig sommaren kommer att bli fortsättningsvis, utan det får man bara vänta och se.

Skelleftebon Josefin Bjursell har en stuga i Norsjö och säger att hon framför allt märkt av att det är mycket mygg där. Hon säger också att myggorna verkar extra intresserade av hennes blod. 

undefined
Josefin Bjursell har redan blivit så myggbiten i år att hon inte kunnat räkna betten.

– Det har varit för mycket mygg redan i år. Min brorsdotter och min lillasyster har börjat räkna betten men jag har fått så många att jag inte ens kan räkna dem. Det är jobbigast på natten när man hör hur de surrar, då kan man inte sova. Och drar man täcket över sig blir det för varmt, säger hon.

Finns det något man kan göra för att undvika myggen?

– Det tråkiga svaret är att vara ordentligt påklädd eller hålla sig inomhus, säger Tobias Lilja.

– Men vanligt myggmedel funkar relativt bra och ute på öppna och blåsiga platser är det mindre mygg, de trivs i växtlighet och skugga. 

Tobias Lilja berättar att den vanligaste sjukdomen som sprids via mygg i Sverige är harpest och förekommer oftare i Norrland än övriga Sverige.

– Harpest måste man inte vara rädd för, men det kan vara otrevligt. Man kan få feber och jobbiga infekterade sår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!