Pandemin har nu dragit över världen i mer än ett år. Sommaren 2020 blev extrem för många campingplatser – för en del blev det en kanonsäsong och för andra en mardröm. Campingarna i Skellefteå och Byske landade i den senare halvan. De är kommunalt ägda, men drivs utan skattepengar.
– Det var ett katastrofalt läge som vi aldrig varit i närheten av, förklarar Marie Lindqvist Holmlund.
Sommartappet på campingarna var mitt i juli ungefär 70-80 procent. Det var sedan fortsatt dystra siffror även om läget förbättrades något på sensommaren. Sett som helhet under sommaren så backade de utländska marknaderna med 96 procent och Norge med 99 procent, enligt Visit Skellefteå. Norge öppnade och stängde gränsen mot Sverige flera gånger och hade dessutom karantänkrav för återvändare.
Den här säsongen kommer campingarna i Skellefteå och Byske att begränsa personalen redan från starten av sommarsäsongen.
– I år försöker vi effektivisera så mycket som möjligt. Det innebär här i Skellefteå bland annat att det blir ett försäljningsställe, receptionen, inte två som tidigare.
Det kommer att handla om ungefär 20 anställda i Skellefteå och 35 i Byske i sommar, en nedgång från totalt cirka 70 eller en minskning på ungefär 20 procent.
– Men att anställa personal nu är lite av en gissningslek. Vi vet för lite om den kommande sommaren, säger Marie Lindqvist Holmlund och konstaterar att bokningsvillkoren nu är väldigt ”generösa” för gästerna.
Tillsammans har de båda campingplatserna cirka 800 platser för husvagnar och husbilar, samt 150 stugor och 26 rum. Som helhet 2020 slutade sommaren för Byske camping bättre än Skellefteå camping mycket tack vare den så kallade Hemestern, att de närboende valde att turista på hemmaplan.
– Byske kom igång bättre till slut. Det berodde på att det kom många från Skellefteå, Piteå och inlandet. Framförhållningen blev kort då de som kom ofta bokade väldigt nära på den dagen de skulle checka in. Dessutom så handlade det om bokningar i en till två dagar jämfört med norrmännen som brukar stanna i en till två veckor, säger Lindqvist Holmlund .
I Byske är svenskarna normalt också en betydligt större grupp än på Skellefteå camping.
Under en av luckorna vid gränsen under sommaren så åkte många norrmän som har årsplats på Skellefteå camping över för att hämta hem sina husvagnar.
– Får de komma så kommer de. Vi hade sådana som var standby och väntade på att få åka.
Ju nu vet inte Marie Lindqvist Holmlund var sommaren kommer att ta vägen – mycket beror på vaccinering i Sverige och Norge, villkoren för att få besöka ett annat land, och liknande. Hon tror dock att en del av de fasta boendena, som stugor, kan komma att vara uthyrda till företag. I Skellefteå finns cirka 40 stugor och 26 rum – och i Byske 29 stugor som används året runt, det vill säga att de är utrustade med toalett, och egna sovrum.
– Mycket beror på när företagen får sina kontrakt om arbetet i Skellefteå eller närområdet. De har gjort att vi har haft en bra vinter för vi har haft många företagsbokningar både i Byske och Skellefteå, men det är först till kvarn som gäller, säger Lindqvist Holmlund och konstaterar att den egentliga sommarmarknadsföringen startar nu – direkt efter påsken.