Skellefteå museum har cirka 75 000 föremål, och de allra flesta av dessa finns samlade i magasinen. Det största magasinet ska nu flyttas.
– Det är en långsiktig lösning för museet.
Det har varit ett letande av ett nytt magasin under flera år
– Det har varit svårt att hitta ändamålsenliga lokaler av den här storleken. Lokalen ska också vara anpassad med rätt klimat, ventilation och vara tillrättalagd för föremålen, säger Carola Fallgren.
Föremålen har också väldigt varierande storlek, från traktorer ner till minsta sten.
1984 var året då museet startade magasinet på Mullbergets industriområde. Hyreskontraktet löper ut i oktober 2024, och då ska allt vara tömt.
– Det är ett stort projekt för museet. Under flyttarbetet kommer vi även att fortsätta digitalisera samlingarna.
Beräkningen är att det kommer att kosta 15 miljoner kronor i investering i de nya lokalen på Östra Navet. Dessutom ska inköp av inventarier kosta 2 550 000 kronor medan själva flytten och katalogiseringen ska landa på 1 850 000 kronor. Lokalen ligger intill samhällsbyggnads snickeri och ska delas med kommunarkivet.
– Så fort kommunen säger att det är grönt ljus påbörjas flytten, säger Carola Fallgren.
Kommer allt som finns idag att sparas, eller minskas samlingarna?
– Gallringsfrågan är något vi jobbar med. I ett sådant perspektiv måste vi ta hänsyn till vilken data som finns och hur föremålen kommit till museets samlingar. Det finns även lagar och regler som vi måste följa.
Att sluta samla in föremål är inget alternativ.
– Om man sätter stopp i insamling kommer man om hundra år inte att veta något om den här tidsperioden. Det är viktigt att vi hänger med i samtiden och verkligen speglar vår bygds historia. Det som tas in i samlingarna är noggrant utvalt, säger Carola Fallgren.
– Norrbotniabanans byggnation innebär också att vi kommer att få in fler fynd.
Skellefteå museums uppdrag är att samla, bevara och förmedla kunskap om liv, människor och miljöer i Skellefteå, Malå och Norsjö kommuner. Museet har också ett övergripande ansvar för dokumentation av Västerbottens teknik- och industrihistoria efter år 1900.
Förutom de 75 000 föremålen har man i samlingarna även cirka 4,5 miljoner fotografier och negativ, 20 000 böcker och ett stort lokalhistoriskt arkiv.