Bråk om bygge av mast i bostadsområde

En 36 meter högt teletorn skulle byggas mitt i ett bostadsområde i Skellefteå. Grannarna var motståndare och ville flytta tornet till ett närliggande industriområde istället. Politikerna har nu bestämt hur det blir.

Byggnadsritning för tornet, sett från alla fyra håll. Höjden är 36,3 meter.

Byggnadsritning för tornet, sett från alla fyra håll. Höjden är 36,3 meter.

Foto: Cellnex

Skellefteå2024-06-23 18:51

Ett bolag vill bygga tornet som ska användas av Operatören 3. Det behövs nya antenner i Skellefteå eftersom operatören ska förbättra sitt 4G-nät. 

Nu ville de placera ett torn på Degerbyn 21:1 i stadsdelen Medlefors. Platsen ligger mellan Storåkersgatan och Bolidenvägen, och enligt detaljplanen ska där vara allmän plats för park och plantering.

Eftersom ett 36 meter högt torn inte stämmer med detaljplanen har grannar tillfrågats och de var inte nådiga. De tyckte att tornet skulle bli en avvikande byggnad för villaområdet, att det skulle förfula, minska möjligheterna till rekreation och vara en fara ur strålningssynpunkt. 

Flera som skrev inlägg tyckte att bolaget skulle hänvisas till industriområdet på Degerbyn istället, som inte ligger så långt bort.

Bolaget å andra sidan tyckte inte att tornet skulle förfula och påpekade att det mesta skulle vara skymt bakom träd. Det fanns en ambition att avverka så få träd som möjligt. Tornet skulle inte förses med stängsel, utan istället skulle man montera klätterskydd. 

Bolaget vill inte bygga tornet på industriområdet, utan tanken med placeringen är att man dels ska nå abonnenter i området och dels de som bor på andra sidan älven. Ett torn i industriområdet skulle inte nå de tänkta kunderna. 

Skellefteå museum var motståndare eftersom det ligger en herrgård från 1800-talet i närheten som är Q-märkt. 

När byggnadsnämnden vägde samman alla argument så tyckte de inte att placeringen var lämplig med tanke på stads- och landskapsbilden. Ansökan om bygglov fick därför avslag. 

Däremot gavs bygglov för en liknande mast i Skelleftehamn, vilket Norran tidigare har berättat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!