För tio dagar sedan startade Christina Lindkvist Facebookgruppen Håll käften och lyd! för att personer skulle kunna utbyta erfarenheter av att bli illa behandlad av kommunen. I dag har gruppen 835 medlemmar. Bland annat finns nu representanter från samtliga partier med i gruppen.
På torsdagseftermiddagen träffade hon politiker från Centerpartiet och Miljöpartiet i Skellefteå för att diskutera hur man kan gå vidare med initiativet.
I alla led
De diskuterade bland annat orsakerna till problemen som lyfts i gruppen med att personer farit illa och i vilka led de förekommer.
Slutsatsen var att det förmodligen förekommer i alla led, och således är ett kulturfel, då även chefer larmat till Christina om problem med deras chefer. Att organisationen är pressad ekonomiskt och att det ”pressas på uppifrån” tror de kan spela in, och att man inte vill att det ska se dåligt ut uppåt.
– De jag har pratat med och detta kom även upp i valrörelsen är att högre chefer inte gillar när arbetsgrupper skapar opinion. Det är inget som välkomnas, säger Katarina Larsson (C).
– Har man fått order uppifrån och då på golvet kommer med andra idéer vill man kanske inte föra det uppåt. Man borde tänka att en person som lyfter saker är engagerad, säger Hans Brettschneider (MP).
Inte tillit än
De beskrev även problem med att personer som vill larma kan tystas av kollegor. Det kan vara i all välmening av de som själva farit illa och vill skydda personen eller de som inte vill att det skapas konflikter.
Ni kan skriva frågor och skicka till oss politiker också så kan vi ta dem vidare.
Kommunen ska satsa på tillitsbaserad styrning, med mer tillit till personalen och mer ansvar. Men av det tyckte de sig inte märka så mycket.
Christina Lindkvist lyfte även frågan om att medmänskligheten kan ha minskat. Det ledde in på en diskussion om frekventa chefsbyten där man inte hinner bygga relationer, samtidigt som verksamheterna är pressade.
Ta referenser
De kom även fram konstruktiva förslag. Exempelvis påpekade Hans Brettschneider att det finns möjlighet att välja andra fackliga representanter om man anser att dem man har inte gör ett bra jobb.
Samtidigt konstaterades att jobbiga chefer kan göra det svårt att rekrytera fackliga representanter.
I Facebookgruppen har man även diskuterat en svart lista över oönskade tidigare anställda som enligt ryktet ska finnas hos kommunen. De som tittar i personens akt ska se en ibockad ruta där det står att man ska kontakta personalutvecklingsenheten, PUE för referens.
Det ledde till funderingar om var informationen om personerna finns lagrad och om det är lagligt enligt GDPR.
– Det krävs i så fall att man lämnar ett motiv till att ha informationen som väger mer än kränkningen av integriteten. Annars kan det bli dyrt, sa Håkan Andersson (C) som funderade på att ta upp frågan i kommunfullmäktige för att få klarhet.
– Ni kan skriva frågor och skicka till oss politiker också så kan vi ta dem vidare, sa Hans Brettschneider.
Många historier
På fredagseftermiddagen ska Christina Lindkvist även träffa personalchefen Joakim Lundin. Med sig har hon bland annat berättelser från anställda som anser sig ha blivit illa behandlade. Sammanlagt har Christina Lindkvist tagit del av 68 historier via PM och öppet i gruppen.
– Jag har pratat med honom och han sa att det inte finns någon motsättning mellan oss i gruppen och kommunledningen. Jag påpekade att det måste brista någonstans. Det är trevligt att han tar emot, säger hon.