Det är dags att presentera idéer. Behov och efterfrågan för företagen diskuteras och eleverna berättar vad som gör deras idé unik. Feedback kommer från de andra eleverna och handledaren Agnes Lundmark på Rookie startups.
Kalle Lundvik kommer köpa in och reparera telefoner. Han vill erbjuda kunder en billigare och klimatsmartare service.
– Det finns ett behov av denna typ av tjänster. Nu är den svenska kronan svag och inflationen gör att folk har mindre pengar att röra sig med. Att köpa delar direkt från etablerade märken är dyrt och servicen är kostsam. Det är billigare att köpa in delar på annat håll. Jag kommer dessutom jobba nära kunderna vilket minskar klimatpåverkan, säger han.
Han hoppas att företaget ska gynna samhället.
– Ni får telefoner billigt och miljön belastas mindre, säger han.
En annan med ett miljötänk i fokus är Linus Vinevall.
– Jag kommer sälja rökt fisk på marknaden i Bonnstan. Den fiskar jag själv i Skelleftehamn och allt är väldigt grönt eftersom min båt går på solceller, berättar han.
Linus har koll på sin kundgrupp och tror att miljötänket kan vara ett bra sätt att slå sig in på marknaden.
– Fisket kan ju bli mer miljövänligt och att göra det på ett hållbart sätt är inget problem för mig med elmotor, berättar han.
Några tänker erbjuda gräsklippning och markunderhåll, andra restaurera och sälja möbler eller skruva bilar och mopeder.
– Jag skall köpa bildelar från bildemonteringen i Innervik. Där får man billigt tag på delar som jag kan restaurera och sälja vidare med vinst genom marketplace eller tradera, berättar Elvis.
Det är flera som vill minska kostnaderna för fordonsservice.
– Jag och min kompis ska köpa in och reparera mopeder. Det är jättedyrt att få sådan service gjord och vi vill erbjuda ett billigt alternativ till folk, berättar Lowe Brännström.
Det finns också de som vill dra nytta av sitt konstnärliga intresse i sommar.
– Jag tänker sälja tavlor och bokmärken. Det unika med min idé är dels att ha en egen design men också ge folk möjlighet att skicka in egna bilder, berättar Emma Wiklander.
Detta är en möjlighet att tjäna pengar genom att göra det man brinner för, berättar ungdomarna.
– Design är min stora hobby och drömmen är att driva något eget. Det känns tryggt att testa här eftersom fallhöjden är så låg, säger Emma Wiklander.
Elin Hagström kommer sälja fika på olika loppmarknader i sommar.
– Jag älskar att baka. Det känns inte som ett jobb för mig och är något jag vill göra i framtiden, säger hon.
Caféverksamhet är ett spår som Ida Lundberg också är inne på.
– Jag skall driva loppis och café hemifrån, berättar hon.
Ida driver eget sommarföretag för andra året i rad. Hon gillar att vara sin egen chef och målet i sommar är att göra ännu bättre ifrån sig än ifjol.
– Jag skall dra lärdomar från förra året och satsa mera på reklam och skyltar, berättar hon.
Eleverna är snart klara med sin introduktionsvecka där de fått finslipa sina idéer och tagit del av föreläsningar och tips kring företagande. På måndagen 26 juni sätter de planerna i rörelse. Flera nämner också att de vill fortsätta jobba när skolan drar igång igen.
– Jag tänker fortsätta till hösten. Jag tror detta kommer ge mig mycket lärdomar som jag inte fått i skolan, säger Kalle Lundvik.