Norran talade med några oroliga krögare i mitten av november om deras julplaner. Vi ringde upp en månad senare för att fråga hur det går.
Restaurang Medlefors hoppades in i det sista, och sköt upp sin julbordspremiär till den 9 december istället för i slutet av november.
Premiären har fortfarande inte ägt rum.
– Vi landade i att ställa om till att sälja julbord på catering, så vi säljer inga julbord hos oss. Vi kan catra till företag och privatgäster, säger Maria Vikström, restaurangchef, och fortsätter:
– Det är den bästa lösningen, men det känns jättetråkigt att inte få träffa våra gäster. På det här sättet kan vi ändå få synas och skicka ut mat till våra återkommande kunder. Vi är ändå hyfsat nöjda.
Nya Arken drabbades snabbt av många avbokningar och har försökt slå samman ihop olika buffétillfällen så gott det går.
– Tre dagar har vi kört julbord. Premiärhelgen brukar vi ha fullt, nu hade vi kanske 30 per dag. Som det ser ut nu kör vi eventuellt ett julbord till. Men nyss var det en kund till som avbokade så vi får se, säger Anna Tjäder, ägare.
Hon berättar att en takeaway-satsning inför julafton har fått bra respons. I övrigt har det varit en tuff månad.
– Det är ingen rolig situation. Vi brukar omsätta nästan en miljon kronor i december. Nu kanske det blir 200 000 kronor, det är en ganska stor procentskillnad. Vi har försökt använda de stöd som finns.
Anders Holmbom på Nordanågårdens Värdshus är en av få som valt att ha igång sitt årliga julbord.
– Vi sa att vi kör julbord och serverar de fåtal som vill. Vi har inget annat val, men det är inte många. Det kan röra sig om kanske 250 personer under hela december hittills, säger han.
Hans takeaway-erbjudanden kompenserar inte för intäkterna han hade fått annars.
– Det blir ett rejält tapp. Allt det här, det är negativt, det är inte roligt.
Han har också tvingats stänga sitt kafé och varsla två anställda vilket Norran rapporterade om på tisdagen.
Och all julmat, vad händer med den?
– Vi gjorde så att vi stoppade nästan alla förbeställningar och har beställt allt eftersom istället, säger Anna Tjäder.
– Det blir grossisten som blir lidande, säger Anders Holmbom.
– Vi använder den mat vi hade beställt. Det ska gå bra då vi inte hade hunnit köpa all mat hur som helst, säger Maria Vikström.