”Ett helt nytt Kiruna flyttar in i Skellefteå”

”Ett helt nytt Kiruna flyttar in i Skellefteå till 2030”. Den bilden lyfte Hanna Vallmark, som jobbar med kompetensattraktion vid kommunens näringslivskontor, på fredagens morgonmöte.

Skellefteå kommuns Hanna Vallmark inledde fredagens morgonmöte. Hon berättade bland annat om vikten av att attrahera internationell kompetens till Skellefteå och att få den att stanna.

Skellefteå kommuns Hanna Vallmark inledde fredagens morgonmöte. Hon berättade bland annat om vikten av att attrahera internationell kompetens till Skellefteå och att få den att stanna.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2022-05-06 16:30

Temat för det kommunala morgonmötet på Scandic var: ”Hur tar vi tillvara på internationell kompetens och hur attraherar vi människor att upptäcka Skellefteå?”

undefined
”Det är tjänstefel att inte säga att vi behöver all kompetens på alla områden på lång sikt”, förklarade Hanna Vallmark, Skellefteå kommun

– Det bubblar överallt då jag är ute på företag och pratar om de här frågorna. Det som är viktigast är att bevara mångfalden i det näringsliv vi har i dag för att skapa förutsättningar att flytta hit, förklarade Hanna Vallmark.

Tillväxten sker just nu med ett näringsliv i stark tillväxt och landets lägsta arbetslöshet. Då regionen också får ta del av positiva effekter går det inte att räkna med en så stor inflyttning från närområdet som tidigare. Kommunens attraktionskraft blir då desto viktigare med tanke på befolkningsmålet 90 000 invånare, 2030, och 10 000 fler 2040.

– Vi måste dubblera inflyttningen till Skellefteå från 2 000 till 4 000 personer varje år under åtta år framåt. Då ska vi inte heller öka antalet som lämnar Skellefteå, sa Hanna Vallmark och konstaterade att en inflyttning av Kiruna-storlek väntar.

undefined
Jonas Lindgren, avdelningschef vid Bolidens Talent Acquisition-team, berättade om företagets arbete att rekrytera kompetens internationellt.

Hon visade också att ökningen de närmaste åren väntas bli 4 000 barn i grund- och förskola och upp till 19 000 elever och undrade vad det kommer att kräva i form av personal, infrastruktur, sjukvård och annat.

– Det är tjänstefel att inte säga att vi behöver all kompetens på alla områden på lång sikt, betonade hon och konstaterade att den resa som är påbörjad kanske behöver helt nya tankar.

– Vi kanske måste ändra sättet att skriva annons på. Nu har vi sista ansökningsdag. Vi kanske borde ha första ansökningsdag på vissa tjänster. Det är en lång process att flytta hit och få medföljande att känna att det är något på gång, sa Vallmark och pekade på hur viktigt att det är att de som flyttar till kommunen får ett socialt nätverk.

undefined
De mångtaliga kommunala morgonmötet lockar alltid många intresserade. På fredagen hölls det på Scandic och handlade om arbetet då det inte räcker med att rekrytera lokalt eller i regionen längre.

Representanter för Boliden, Minnovation och Visit Skellefteå gav också sin syn på det löpande arbetet med attraktion av internationell kompetens.

Per Dinborn, Skellefteå, styrelseledamot i föreningen Expats & Friends med över 1 700 Facebookvänner, avslutade morgonen. Han berättade att föreningen bildades för att det saknades ”ett lim” mellan kommun, näringsliv, akademi och civilsamhälle i kommunen.

– Det handlar om social hållbarhet och integration. Det vi sysslar med handlar om att få människor att mötas, trivas och att vilja skapa ett liv i Skellefteå, berättade Per Dinborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!