Morgonmöte om livskraften i Skellefteås omland

På Morgonmötet i Skellefteå, som genomfördes under fredagen, visades det på att det också händer mycket utanför centralorten. I förra veckan stod det klart att tågtestbanan i Jörn kan bli verklighet men här sker även mycket annat. Jörnträhus expanderar och siktet för Storklinta Skidcenter är inställt på att bli Norrlands största turistföretag.

Tre av talarna på Morgonmötet. Fredrik Andersson, Ann-Helen Bågesund Marklund och Örjan Berglund,

Tre av talarna på Morgonmötet. Fredrik Andersson, Ann-Helen Bågesund Marklund och Örjan Berglund,

Foto: ARKIVBILDER

Skellefteå2021-02-05 11:23

Fredrik Andersson, koncernchef på Contractor, var först ut som talare på Morgonmötet. Han berättade bland annat om deras satsning i Byske där Contractor köpt det gamla kommunhuset.

– Vi fick otroligt många vitsord från Byskeborna när vi tog över detta hus som varit något av en skamfläck i samhället. Vi har haft många idéer kring vad man kan använda huset till med alltifrån fiskehotell till äldreboenden. Nu blir det troligen små lägenheter och vi siktar på en byggstart i augusti, säger Fredrik Andersson.

Han tog också upp de satsningar som Contractorkoncernen gör i Jörn hos Jörnträhus.

– Här är målet att tredubbla produktionsvolymen till 2024. Förutom de egna husen har vi också börjat producera väggar som säljs till andra byggbolag. 

undefined
"Vi fick otroligt många vitsord från Byskeborna när vi tog över detta hus som varit något av en skamfläck i samhället", säger Fredrik Andersson.

Han konstaterar att det finns stor potential för Jörnträhus industriområde.

– Det omfattar hela 133 000 kvadratmeter och det finns mycket goda lagerytor.

Han betonar att det finns en lojal och kompetent personal hos Jörnträhus som nu också utökas med folk från andra länder.

– Vi har medarbetare från Storbritannien, Schweiz och Island som valt att bo i Jörn istället för i London eller Reykjavik, berättar Fredrik Andersson.

Entreprenören Örjan Berglund hakade på med att berätta om andra saker som händer i Jörn.

– Jag skulle vilja hävda att den positiva trenden i Jörn inleddes för tre år sedan när Tero Nyholm öppnade en bilverkstad här. Det följdes av en kedjereaktion och därefter har ett 30-tal företag startat från ingenstans, säger Örjan.

Han har själv också bidragit till starten av nya företag och utvecklingen av befintliga. Ett av dessa är Storklinta Skidcenter som även driver Svansele Vildmarkscenter.

undefined
"I Jörn bygger vi nu ett hotell med 60 rum för att kunna ta emot internationella gäster", berättar Örjan Berglund.

– Vi siktar mot att detta ska bli Norrlands största turistföretag. I Jörn bygger vi nu ett hotell med 60 rum för att kunna ta emot internationella gäster. Idag kan vi erbjuda sex olika aktiviteter för turisterna men vi ska framöver utöka detta till 12-15 stycken. Bland annat har vi ideer om att tillsammans med samerna skapa en älgpark och vi tittar också på möjligheten att på olika sätt lyfta fram gammalt mathantverk.

Han ser en potential i att bland de internationella gästerna hitta personer som är intresserade av att investera i Jörn.

– Många av dem är fullproppade med pengar och om vi kan presentera färdiga prospekt och koncept kan det finnas möjlighet att få in utländskt kapital.

Örjan har också börjat förvärva postorderföretag runt om i Sverige och etablera dem i Jörn.

– Idag har vi sex olika postorderföretag med sex anställda och på tre år siktar jag mot att detta ska kunna sysselsätta 30 personer. Eftersom vi valt att ha alla lager och även en del tillverkning i Jörn har vi lokalbrist som jag hoppas att vi ska kunna lösa.

Han har också sett att den positiva utvecklingen spritt sig till småbyarna.

– Till exempel har det på kort tid startats tre nya företag i Myrheden.

Ann-Helen Bågesund Marklund, Marklund Mäkleri, berättade om deras satsning på landsbygden. Sedan hon startade sitt företag för 2,5 år sedan är trenden tydlig – de lantliga lägena attraherar fler bostadsköpare än tidigare, både de som redan bor här och vill göra en livsstilsförändring från stad till landsbygd, men även utländska medborgare.

– Hälften av alla mejl som jag får med förfrågningar kommer från människor som bor i stora städer i Sverige och i övriga Europa. En dämpande faktor för de utländska intressenterna är att de inte kan låna pengar i Sverige utan måste ta pengarna ur sin egen ficka.

Hon konstaterar att många äldre väljer att bo kvar i sina hus längre än vad de egentligen vill eftersom de inte vill flytta in till stan eller en större ort.

– I byarna finns det brist på alternativ. Fanns det fler enplansvillor som de äldre kunde flytta in i skulle det komma loss betydligt fler hus på landsbygden.

undefined
"Vi tror att vår landsbygd kan skapa helt nya möjligheter både för näringsliv och för nya bostäder. Många vill hitta egna hem på landsbygden och skapa ett livsstilsboende," säger Lars Hedqvist.

Slutligen berättade Lars Hedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun, om möjligheter som finns utanför centralorten och om de nya landsbygdsplanerna som håller på att tas fram.

– Vi tror att vår landsbygd kan skapa helt nya möjligheter både för näringsliv och för nya bostäder. Många vill hitta egna hem på landsbygden och skapa ett livsstilsboende, säger han.

Översiktsplanen

Skellefteå kommun håller på att ta fram en fördjupad översiktsplan för Skellefteås landsbygder. Syftet med planen är att stärka förutsättningarna för hållbara och attraktiva landsbygder för alla människor i olika faser av livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!