Morgonmöte om innovativ industri i Skellefteå

”En stark bas för innovativ industri I Skellefteå” var temat på Skellefteå kommuns morgonmöte under fredagen. Här berättade bland andra Contractors och Fumex vd:ar om sina företags resor från det lilla till att bli stora aktörer på olika spelplaner.

"Det gällde att bygga ett företag som också skulle fungera om jag inte fanns längre", säger Fredrik Andersson.

"Det gällde att bygga ett företag som också skulle fungera om jag inte fanns längre", säger Fredrik Andersson.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2024-10-04 19:00

Nyheten i korthet

  • Skellefteå kommun anordnade ett morgonmöte på temat ”En stark bas för innovativ industri i Skellefteå” där VD:arna för Contractor och Fumex delade sina företags resor till framgång.
  • Fredrik Andersson, VD för Contractor, berättade om företagets tillväxt till en miljardomsättning 2019, trots hans cancerdiagnos 2015. Han betonade vikten av att bygga en organisation som kan fungera oavsett individen i ledningen.
  • Anders Hedlund, VD för miljöteknikkoncernen Fumex, talade om företagets ökning i omsättning från 8 miljoner kronor 1994 till cirka 190 miljoner idag, tack vare lokalt ägande och långsiktiga beslut.

Först ut på Morgonmötet var Fredrik Andersson, vd och koncernchef för Contractor som arbetar inom byggindustrin. Han berättade att han i samband med att Contractor tilldelades utmärkelsen Årets Tillväxtföretag på Alvargalan 2015  gav ett tufft löfte.

– Jag hävdade att vi inom fem år skulle ha nått en omsättning på en miljard kronor. Dagen efter galan undrade flera medarbetare hur jag kunde häva ur mig något sådant, säger Fredrik Andersson.

Fredrik drabbades strax efter löftet 2015 av en allvarlig form av cancer. Detta gjorde att han fick tänka om rejält kring företagets organisation.

– Det gällde att bygga ett företag som också skulle fungera om jag inte fanns längre. Det var en jättenyttig process för företaget där konceptet blev att dela upp Contractor i flera dotterbolag.  

Bland annat tack vare organisationsförändringen lyckades Contractor-koncernen till och med växa till miljardomsättning tidigare än löftet, nämligen 2019.

Ett av företagen i koncernen är sedan 2013 Jörnträhus. 

– Det är roligt att köpa företag men vi kunde inte branschen med industriellt husbyggande vilket ledde till tio år med röda siffror för Jörnträhus, berättar han.

2023 blev det till sista svarta siffror.

– Och så blir det i år också. Från att ha varit helt dött på marknaden har vi nu 5–6 förfrågningar i veckan, säger Fredrik Andersson.

undefined
"Vi tror på ett lokalt ägande som kan fatta långsiktiga beslut", säger Anders Hedlund.

Anders Hedlund var näste talare. Han berättade om miljöteknikkoncernen Fumex utveckling från en omsättning på 8 miljoner kronor 1994 när han började i företaget till dagens omsättning på cirka 190 miljoner.

– Vi tror på ett lokalt ägande som kan fatta långsiktiga beslut. Dessutom har vi valt att satsa på lokala leverantörer som vi årligen köper produkter från för 65–70 miljoner kronor, berättar Anders.

Han konstaterar också att det ser bra ut inför nästa generationsskifte.

– Jag har tre döttrar och Per Lidström som avled 2023 och som jag ägde företaget tillsammans med hade också tre döttrar så det finns gott hopp om en fortsättning med lokala ägare, säger Anders och inflikar att Pers dotter Maria Lidström nu är ordförande i företaget.

Daniel Shams, affärsutvecklare vid BeOneNorth, som på olika sätt arbetar med affärssystem och är ett av riskkapitalbolaget NoPlanB:s portföljbolag, berättade om deras verksamhet och om den färska satsningen på AI Summer Camp.

– Tillsammans med vår partner discgolftillverkaren Latitude 64 utsågs vi tidigare i år till bästa leverantör av affärsystemsprojekt i Sverige. Det var riktigt kul, säger Daniel. 

I somras genomförde BeOneNorth, tillsammans med utbildningsföretaget T2, den första upplagan av AI Summer Camp, där tre elever från Baldergymnasiet i Skellefteå, tog sig an utmaningar från företag som Repay, Snidex och Tentipi. 

– Resultatet efter bara tio veckor blev en kommersiell applikation som redan är på gång och ett annat projekt är redo att gå live, berättar Daniel Shams.

undefined
Tim Leinert berättade om utvecklingen inom spelindustrin.

Talare under Morgonmötet var också Tim Leinert, affärsutvecklare i Skellefteå för spelklustret Arctic Game. Han berättade om den positiva utvecklingen för dataspelsbolagen i regionen och om utbildningarna inom området som årligen har hundratals elever. 

Morgonmötet

Morgonmötet i Skellefteå är en öppen samlingspunkt för alla. Till detta möte som genomförs den första fredagen i varje månad bjuder Skellefteå kommuns Näringslivskontor in till frukostmöte med aktuella ämnen och inspirerande talare samt panelsamtal. Här ges en chans att nätverka med företagare, kommunens representanter och specialinbjudna gäster. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!