Den 4 mars inträffar den traditionella fettisdagen då vi svenskar mumsar i oss runt fem miljoner semlor. Konditorierna har hektiska tider att hinna baka brödet som ska fyllas med godsaker. Bakelsen som sedvanligt fyllts med mandelmassa har genomgått en evolution de senaste åren. Och det är tydligt att konditorier tar till allt mer okonventionella metoder för att locka kunder.
TV: Se när Matilda bakar semlorna.
Annorlunda kombinationer
Eller vad sägs om en semla med tutti frutti och glasskräm? - Smakidéer som oftast är en ren tillfällighet, enligt Matilda Aspevind, fikaansvarig hos Café på Bit.
– Vi har märkt att det är ”more is more” som gäller. Den med pistagefyllning är helt klart populärast, säger Matilda och spritsar ut fyllningen på vetebullarna.
– Jag tycker om att testa och kombinera. En dag bakade jag bullar och hade över pistage. Av en ren slump blev den semlan en hit, menar Matilda Aspevind.
Beredningsytorna på fiket som Matilda arbetar på är små. På ett litet bord ska ett trettiotal bullhalvor prepareras. Trots att det inte är ett konditori skulle större ytor vara skönt menar hon:
– Egentligen skulle vi haft ett riktigt kök. Ibland är vi tre-fyra personer här inne och man springer lätt på varandra, säger Matilda.
Allergivänligt
Trycket är hårt och många har sedan tidigare förbokat sina semlor.
– Idag har vi ett femtiotal bokningar från både företag och privatpersoner. Jag gör ju allt själv så mer hinner jag inte, säger hon.
Trots sin roll som ansvarig över bakverken så lär inte Matilda äta någon semla i år.
– Jag är lite känslig mot gluten och sen är jag väl egentligen ingen semmelfantast. Men den med pistage har en viss sälta och är väldigt god, säger hon.
Allergiker behöver dock inte misströsta. Förutom gluten- laktos- och mjölkfria semlor kommer även en vegansk variant att finnas under fettisdagen.
– Det kommer att finnas en semla som passar alla, intygar hon.