Mordförsöket på en ung flicka på Morö Backe har inte bara skakat Skellefteå utan hela Sverige. Polischef Lars Persson har jagats av medier över hela landet.
– Det är en särskild händelse, det är inga tvivel om det. Det är klart att även vi poliser påverkas, men det här är en del av jobbat, det också. Det har varit ett stort mediatryck, det har det, säger han.
Mordförsöket inträffade två veckor efter ett mordförsök på en 12-årig pojke i centrala Skellefteå. Utöver det har en kvinna omkommit efter en drunkningsolycka i Bureå och en kvinna dog under oklara omständigheter utanför Byske, där två personer misstänks för vållande till annars död i samband med händelsen.
Två MC-förare har omkommit efter olyckor på E4 utanför Lövånger och Byske. En ung mopedist skadades allvarligt efter en trafikolycka på Norrböle och en man i 30-årsåldern vårdas fortfarande på Nus efter en svår elsparkcykelolycka på Älvsbacka.
– Vi gör en uppföljning med de som har varit ute på de här jobben. I samband med händelsen på Morö Backe har vi haft en debriefing som sjukvården initierade, säger Lars Persson.
Ambulanschef Mattias Lundmark berättar att syftet med debriefings är att kunna prata om händelsen i större grupp.
– Polis, akut, ambulans och operation kan kallas till dem. Man får information för att kunna sluta grubbla. Själv har jag fastnat i tankelopp efter vissa händelser, var det såhär eller sådär? Då är det bra att få veta så man kan släppa det och börja hantera det som känns jobbigt, hantera känslorna, berättar han.
Han säger att personalen är van tunga händelser, även om mordförsöket på Morö Backe var något utöver det vanliga.
– Att säga att man är avtrubbad är fel ord, men folk kan avlida under våra arbetspass, det är någonting vi hanterar hela tiden. Det här med flickan tillhör ytterligheterna, det är en jättetragisk händelse och drabbar ju oss också såklart.
Daniel Haarala vid räddningstjänsten i Skellefteå berättar att de som ryckt ut på dödsolyckor har som rutin att prata i grupp när de kommer tillbaka till brandstationen.
– Det har vi gjort vid de här tillfällena i sommar. Det är ett viktigt verktyg för att ta hand om den psykosociala delen av att ha sett otrevliga saker. Vi har också några personer hos oss som har fått mer utbildning kring avlastande samtal, säger han.