I slutet av förra veckan väcktes åtalet mot de fyra personer som misstänks för inblandning i mordet på en man i 30-årsåldern i Malå natten mellan den 12 och 13 februari. Offret angreps med ett 20-tal knivhugg.
Norran kunde i går avslöja att en av de åtalade, 20-åringen, en tid före han greps den 25 april ska ha besökt en nära anhörig och då berättat om våldsdådet, den egna inblandningen och även sagt att tonårspojken och kvinnan befann sig på brottsplatsen.
20-åringen har i samtliga polisförhör förnekat all inblandning i mordet.
Inför fredagens åtal fick de fyra försvarsadvokaterna två veckor på sig att gå igenom den flera tusen sidor omfattande förundersökningen, däribland larmsamtalet, brottsplatsundersökningen, rättsintyget, den tekniska utredningen, vad vittnen berättat och ett mycket stort antal förhör med de fyra misstänkta.
På juridiskt språk kallas det att förundersökningen då var ”ute på delgivning”, vilket är en mycket viktig slutdel inför åtal och rättegång.
Då får också respektive advokat chansen att begära in eventuella kompletterande utredningsåtgärder – och det har man gjort i detta rättsfall.
Tonårspojkens advokat Fredrik Elveros begärde den 7 juni att kompletterande utredningsåtgärder skulle göras för att närmare utreda vilka inledande vårdinsatser som utfördes på brottsoffret när ambulanspersonalen fick möjlighet att kliva in i bostaden:
– Målsäganden anlände till Malå sjukstuga vid 01.30-tiden, ungefär en timme efter att larmsamtalet påbörjades. Ambulansen inväntade polisen, som ska ha befunnits i närheten av Boliden när insatsen planerades. Mannen har beskrivits som vaken och talbar under ambulanstransporten.
Inne på sjukstugan uppstod därefter komplikationer.
Fredrik Elveros igen:
– Innan denna händelse verkar den enda vård som han fått för sina skador ha varit tryckförband. Jag baserar detta på förhörsuppgifter från ambulanspersonal och obduktionsprotokollets noteringar under rubriken: ”Tecken på sjukvård”. Därför bör ambulanspersonal tillfrågas om målsäganden fick någon annan pre-hospital behandling än förband, exempelvis dropp.
– Här kan det också finnas skäl att rättsläkaren få särskilda frågeställningar huruvida den yttre blödningen kunde stoppas genom olika åtgärder. Jag är givetvis medveten om de begränsade vårdmöjligheterna som finns i det tidiga skedet om personen inte finns på sjukhus eller sjukstuga, tillägger han.
Varför är dessa utredningsåtgärder nödvändiga?
– Det är viktigt att alla omständigheter som har påverkat det här händelseförloppet är kända. Det måste vara klart och tydligt vilken akutvård som målsäganden fick. Uppgifterna i förundersökningen väcker frågor, därför vill jag ha svar på dessa.
Vad har hänt efter din begäran?
– Jag är nöjd i den bemärkelsen att den är besvarad, men jag är inte färdig med någon analys. Det kan man inte bli före huvudförhandlingen, svarar Fredrik Elveros.
Även den åtalade 50-årige mannens advokat Jens Nyström har lämnat in en begäran om kompletterande uppgifter:
– Det handlar om två förhör som vi påkallat. Det ena rör återigen en närstående som hade kunnat lämna uppgifter om morgonen efter gärningen. Den andra är en person som skulle kunna ge min klient ett alibi. Vad utgången av det blir får vi se, säger han till Norran.