Mördarens två nya offer: ”Panikattack, grät, skrek”

Från knivmord i Skelleftehamn till kidnappningsdrama i Eskilstuna, där kriminalvårdarna hotades till livet med stickvapen. Haned Mahamed Abdullahi, 24, är en av två morddömda som nu står inför rätta för människorov och utpressning. ”De skrek att de skulle skära halsen av oss, de stod på knä med sina stickvapen och jag skrek och grät”, berättar ett av Skelleftehamnsmördarens nya offer.

Från knivmordet i Skelleftehamn till gisslandramat i fängelset. Övervakningskamerans bild visar hur den 24-årige Haned Mahamed Abdullahi agerar hotfullt mot en av de kidnappade kriminalvårdarna på Hällbyanstalten den 21 juli. I nio timmar pågick gisslandramat. ”Jag får en panikattack, skriker och gråter”, har den kvinnliga kriminalvårdaren berättat i förhör.

Från knivmordet i Skelleftehamn till gisslandramat i fängelset. Övervakningskamerans bild visar hur den 24-årige Haned Mahamed Abdullahi agerar hotfullt mot en av de kidnappade kriminalvårdarna på Hällbyanstalten den 21 juli. I nio timmar pågick gisslandramat. ”Jag får en panikattack, skriker och gråter”, har den kvinnliga kriminalvårdaren berättat i förhör.

Foto: Från förundersökningen

Skellefteå2021-11-12 18:00

Skelleftehamn, tidigt på söndagsmorgonen den 17 mars 2019:

Skelleftepolisen larmas till en fastighet i Skelleftehamn, den första patrullen är på plats exakt klockan 04.28. När poliserna tittar in i lägenheten via brevlådan ser de en chockerande syn: en blodig, livlös man ligger alldeles intill dörren.

Polisen tar då hjälp av patrullhunden Joppli – hunden finns med i polisbilen – som tillsammans med polisen Mikael Ekefjärd tar upp jakten på mördaren. Det finns fotspår med blod i den vita snön.

undefined
Knivmordet i Skelleftehamn den 17 mars 2019. Haned Mahamed Abdullahi dömdes såväl i Skellefteå tingsrätt som av hovrätten i Umeå till 18 års fängelse för mord. Han var den person som har tilldelat mordoffret ”alla de knivhugg och övriga skador som åklagaren påstår”, skrev hovrätten i domen den 18 september samma år.

Joppli hittar snabbt den då 22-årige Haned Mahamed Abdullahi, som flytt från brottsplatsen och påträffas bakom en elcentral bara 100 meter från polisstationen i Skelleftehamn.

22-åringen, som hävdar att han agerat i nödvärn, döms först den 18 juli 2019 i Skellefteå tingsrätt för mord till 18 års fängelse.

– Offret måste ha känt en oerhörd dödsångest, det handlade om ett mycket stort antal knivhugg där våldet har varit besinningslöst, sammanfattar åklagare Marie Andersson.

Hovrätten i Umeå fastställer den 18 september samma år påföljden, som är det längsta tidsbegränsade straff en person kan få i Sverige för mord (livstids fängelse är nästa nivå).

Efter avtjänat fängelsestraff ska han utvisas och får aldrig mer återvända till Sverige.

undefined
När rättegången inleddes om dramat vid Hällbyanstalten så erkände de två åtalade människorov. Men de menar att brottet ska bedömas som mindre grovt, där maxstraffet är fyra års fängelse. Ett normalgradsbrott har en betydligt högre straffskala, minimistraffet börjar just på fyra års fängelse.

Hällbyanstalten, Eskilstuna, vid lunchtid onsdagen den 21 juli 2021:

Polisens insatsprotokoll beskriver följande:

”Patruller beordras till Hällbyanstalten med anledning av att två intagna barrikaderat sig i ett rum och tagit två ur personalen som gisslan. Insatsstyrkan från Norrköping beordras till platsen, även Kriminalvården har en egen insatsstyrka på plats. Information om att båda gärningsmännen sitter inne för mord.”

Och vidare, sedan det gått två timmar av gisslandramat:

”Gärningsmännen meddelar att de kan tänka sig släppa en målsägande i utbyte mot två kebabpizzor. De kan även tänka sig att avbryta om de får byta anstalt. Gärningsmännen meddelar sedan att de vill ha 20 pizzor till samtliga intagna på paviljongen.”

Gisslandramat fortsätter i nio timmar, pizzorna levereras, en av de anställda släpps vid 19-tiden. Drygt två timmar senare släpps den andre kriminalvårdaren, omedelbart efteråt grips männen i vaktrummet.

De två hotfulla kidnapparna var den 24-årige, morddömde Haned Mahamed Abdullahi samt en 30-årig man som avtjänar ett fängelsestraff för ett mord i Göteborg 2016.

undefined
Gisslandramat i Hällbyanstalten innebar bland annat att de två anställda vid Krimnalvården, som hålls som fångar i vaktrummet, bands och tvingades ned på golvet. Det här tygstycket och snöret ingår i åklagarens förundersökningsmaterial.

Den skräck som Skelleftehamnsmördaren och den andre kidnapparen orsakade de två kriminalvårdarna har framgått tydligt i flera polisförhör samt under den pågående rättegången i Eskilstuna tingsrätt.

Kvinnan som tvingades ned på golvet och fick händerna bundna bakom ryggen, har berättat:

– Båda håller i stickvapen när de vill tvinga in oss i vaktrummet. De lägger oss på golvet och hotar att skära halsen av oss om övriga personalen försöker ta sig in. De ställer sig på knä bredvid oss med sina stickvapen, jag är rädd och blundar. Då har jag som mest panik.

Och vidare:

– Just när vi ligger på mage är jag livrädd. Det känns som att hjärtat ska hoppa ur kroppen. Jag får en panikattack och bara skriker och gråter där jag ligger på golvet.

Kvinnans kollega hade bara, efter avslutad utbildning, arbetat tre dagar när han hamnade mitt i kidnappningsdramat på den egna arbetsplatsen. Fyra månader senare har mannen inte orkat återvända till yrket som kriminalvårdare.

Han har berättat:

– Vi blir bundna där vi ligger på golvet. Efter en stund säger en av killarna att mina bundna händer ”blivit blå”. Inledningsvis är de aggressiva och säger att de ”skulle skära av halsen på plitarna”. De verkar likgiltiga för att de kunde dö. Jag får en fördröjd reaktion. Efter ett tag får jag en ångestattack då hela kroppen skakar och rycker, men det går över på en stund.

undefined
Advokat Jens Nyström var försvarare för den mordåtalade mannen vid rättegången i Skellefteå 2019. Nu medverkar Nyström vid förhandlingen i Eskilstuna. ”Sett till det min klient erkänner, däribland människorov, mindre grovt brott, menar jag att straffvärdet ligger på drygt två års fängelse”, säger han.

Advokat Jens Nyström, som var Haned Mahamed Abdullahis försvarare vid mordrättegången i Skellefteå 2019, säger till Norran:

– Min klient medger människorov, men att det handlar om ett mindre grovt brott vilket för övrigt den medåtalade också erkänner. Han erkänner också utpressning mot Kriminalvården, kravet på 20 pizzor.

Hur kan gisslandramat vara ett mindre grovt brott, brottsoffren berättar om skräcken därinne, stickvapnen och rädslan för att dö?

– Ja, men den omedelbara, hotfulla situationen har pågått bara inledningsvis och inte under en alltför lång tid, även om själva händelsen pågick i nio timmar. Därefter har kriminalvårdarna fått sätta sig upp, bjudits på kaffe samt att en av dem släpptes i förväg. Därför anser min klient att människorovet kan bedömas som mindre allvarligt, där också maxstraffet är fyra års fängelse. Polisens insatsstyrka har dessutom funnits bara precis utanför vaktrummet, beredda på att gå in, svarar Jens Nyström.

undefined
I förundersökningen finns ett stort antal bilder där polisens utredare har sammanställt bilder på de vassa tillhyggen och stickvapen som de två åtalade egenhändigt tillverkat inne på Hällbyanstalten. Tillgången till dessa tillhyggen förstärkte den mycket allvarliga situationen för fängelsepersonalen.

Varför detta till synes hopplösa kidnappningsdrama, var det inte på förhand dömt att misslyckas?

– Det har funnits ett missnöje mot Hällbyanstalten över tid från de intagna, där man hamnar om man inte sköter sig på andra anstalter. Så det kan absolut ha funnits ett utrymme för att min klient trodde att de kunde ta sig därifrån. Den andre gärningsmannen kommer dock till insikt – tidigare än min klient – att de nog inte kommer att ta sig därifrån.

Är det inte hänsynslöst att utsätta personalen för denna dödsångest – och det handlar om två dömda mördare där din klient dödat offret med en kniv?

– Det här handlar om en impulsiv handling, och i dag ligger det mycket ånger i detta hos min klient. Han säger att det var aldrig hans syfte att på något sätt allvarligt skada målsäganden. Ingen kom till fysiskt skada och de hårda orden sades i syfte att vinna fördelar. Men självklart måste man förstå hur stressande det måste ha varit för de två kriminalvårdarna, säger Jens Nyström.

undefined
En vässad tandborste, delar av en sax och en vässad plastkinv med vässad topp, som försetts med ett rakblad, användes bland annat vid gisslandramat på Hällbyanstalten i Eskilstuna. Vapnen hittades i rummet där de två männen barrikaderat sig med två kriminalvårdare.

Rättegången mot Skelleftehamnsmördaren och den andre mannen inleddes den 4 november i Eskilstuna och ska enligt schemat avslutas på tisdag med genomgång av de två männens personliga förhållanden samt slutpläderingar.

Eftersom åklagare Frida Hamberg kräver att männen ska dömas för människorov, som har fyra år som minimistraff, samt grovt utpressning så kommer hon att yrka på ett långvarigt fängelsestraff för de två åtalade männen.

Åklagaren/männens brott

– De har hållit kriminalvårdarna inspärrade i ett vaktrum i syfte att skada dem till liv och hälsa samt utöva utpressning. De har riktat stickvapen mot målsägandena och tvingat in dem i vaktrummet där de fått lägga sig på golvet med händerna bakom ryggen, säger Frida Hamberg och vidare:

– Vidare har männen angripit målsägandena med hot om våld genom att ha uttalat att de ska skära halsen och öronen av dem samt uttalat att målsägandena ska komma att dödas eller skadas allvarligt på annat vis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!