”Örviken är en fin plats att kunna växa på”

Det tas ett stort initiativ för att utveckla området i och omkring Örviken. ”Vi är i stort behov av nya bostäder och ser Örviken som en fin plats att kunna växa på”, säger planeringschef Lars Hedqvist.

Örvikenudden är ett område som är av riksintresse för kulturmiljön där främst de gamla arbetarbostäderna och industribyggnaderna bedöms ha ett högt värde.

Örvikenudden är ett område som är av riksintresse för kulturmiljön där främst de gamla arbetarbostäderna och industribyggnaderna bedöms ha ett högt värde.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2024-03-22 05:00

Det är flera frågor man tar sig an. Hur ska Örviken växa med nya bostäder och hur ska vattenområdena bli tillgängliga för fler samtidigt som de kulturhistoriska värdena bevaras.

– Örviken är en av våra skärgårdsorter och jag skulle tro att många skulle tycka att det är attraktivt att bo där. Här finns möjligheten utveckla en större bebyggelse med både flerfamiljshus och fristående hus.

Nu ska arkitekter, designers, antikvarier och konstnärer få skissa på området åt Skellefteå kommun. Det är en del i projektet Visioner i norr som genomförs tillsammans med Umeå, Luleå, Boden, Kiruna och Gällivare kommuner. Den grupp som tar sig an Örviken får fram till i höst på sig att skissa fram ett förslag.

– Vi vill ta tillvara på miljön i området och de kulturmiljöer som finns. Örviken är kringflutet av vatten i alla väderstreck.

Men det finns en hel del utmaningar. Främst handlar det om den förorenade mark som finns i industriområdet kring Örvikensågen. Kommunen har nyligen bestämt att industriområdet kring sågen ska saneras.

– Utanför det området finns en del ytliga föroreningar som måste hanteras.

Under perioden 1906 till 1947 fanns en sulfitmassafabrik på platsen. En vanlig restprodukt från fabriken då var kisaska som innehåller höga halter av arsenik, bly, kopplar och zink. I analysen har hela Örvikenudden granskats. Ingen kisaska påträffades på bostads- och fritidsfastigheterna i området, men väl på några andra platser utanför industriområdet.

Sundgrundsbron blir en ännu viktigare passage om Örviken utvecklas. Redan då den byggdes var den smal, man hade inte pengar för att bygga den bredare.

– Bron blir otroligt viktig. Det är tydligt att skola och andra samhällsfunktioner finns mot Skelleftehamn och Ursviken. Vi har sedan tidigare diskuterat bron och den behöver åtgärdas.

Genom att flera industrier har tillkommit, bland annat Northvolt, och att satsningar genomförs i Skelleftehamn har även den tunga trafiken ökat markant.

– Någonting måste absolut till. Bron måste bli en trygg och säker passage.

Det finns två alternativ som kommunen jobbar med mot Trafikverket. Antingen en helt ny bredare bro eller att man kan bygga en separat gång- och cykelväg invid bron.

– Nu ser jag fram emot vilka idéer som kommer fram och vilka vi kan gå vidare med i vårt fortsatta arbete, säger Lars Hedqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!