MisstÀnkt mordförsök pÄ Morö Backe

Plötsligt gick nÄgot fullkomligt snett inne i lÀgenheten pÄ Morö Backe. Nu utreds fredagsmorgonens vÄldsdrama i bostaden som ett misstÀnkt mordförsök. Enligt uppgifter till Norran handlar det om en vÄldsbrott inom missbrukskretsar. TvÄ kvinnor sitter nu anhÄllna, brottsoffret Àr en man som ska ha angripits med ett tillhygge.

Polisens tekniker pÄ plats pÄ Morö Backe i SkellefteÄ för den tekniska undersökning av brottsplatsen. Det misstÀnkta mordförsöket intrÀffade pÄ fredagsmorgonen, samma dag anhölls tvÄ kvinnor för delaktighet i brottet.

Polisens tekniker pÄ plats pÄ Morö Backe i SkellefteÄ för den tekniska undersökning av brottsplatsen. Det misstÀnkta mordförsöket intrÀffade pÄ fredagsmorgonen, samma dag anhölls tvÄ kvinnor för delaktighet i brottet.

Foto: Niklas Gustafsson

SkellefteÄ2022-08-12 11:44

Klockan 09.13 pÄ fredagen fick polisen ett larm om en skadad man pÄ en adress pÄ Morö Backe i SkellefteÄ.

Den skadade mannen fördes till SkellefteÄ lasarett för vÄrd, berÀttade polisen pÄ sin hemsida samma förmiddag.

Snabbt uppstod misstankar om ett allvarligt brott och Àrendet rubriceras i nulÀget som försök till mord. Brottsplatsen spÀrrades av i vÀntan pÄ teknisk undersökning, vilken genomfördes senare samma dag.

TvÄ personer frihetsberövades och det hölls dÀrefter kortare förhör med de misstÀnkta, som enligt uppgift till Norran Àr tvÄ kvinnor.

Mannens skadelÀge var vid lunchtid pÄ fredagen oklart.

undefined
Den tekniska undersökningen Àr en viktig del i polisens utredningsarbete för att sÀkra bevis och klarlÀgga hÀndelseförloppet kring det misstÀnkta mordförsöket pÄ Morö Backe.

Om man gjort nÄgra iakttagelser som kan sÀttas i samband med hÀndelsen ska man kontakta polisen pÄ telefonnummer 11414, vÀdjade polisen tidigt under fredagen.

ChefsĂ„klagare Åsa Jonsson gav vid lunchtid beskedet till Norran att Ă„klagarmyndigheten i UmeĂ„ Ă€nnu inte hade nĂ„got Ă€rende, ingen Ă„klagare hade dĂ„ utsetts till förundersökningsledare.

Vid 14-tiden meddelade Åsa Jonsson att en Ă„klagare i UmeĂ„ under nĂ„gra timmar kommer att leda utredningsarbetet, dĂ€refter blir det jourĂ„klagare som leder förundersökningen under helgen.

– Eftersom de misstĂ€nkta greps under fredagsförmiddagen finns det tid fram till pĂ„ mĂ„ndag för att gĂ„ in med en hĂ€ktningsframstĂ€llan, sĂ€ger Åsa Jonsson.

Lars Westermark, polischef i SkellefteÄ, kommenterade vid lunchtid:

– Förutom att det pĂ„ olika sĂ€tt arbetas med Ă€rendet sĂ„ har jag just nu inga detaljer att lĂ€mna.

undefined
Polisens tekniker Àr pÄ plats pÄ Morö Backe och genomför en teknisk undersökning av brottsplatsen.

Norrans reporter Niklas Gustafsson rapporterade under fredagen att polisens tekniker var pÄ plats pÄ adressen i centrala Morö Backe. De undersökte bland annat trapphuset, och de hade Àven med sig en polishund till omrÄdet.

Enligt uppgifter till Norran handlar det om ett vÄldsdÄd som intrÀffat vid en lÀgenhet inom missbrukskretsar. Offret Àr en man som ska ha angripits med ett tillhygge.

Polisens presstalesperson Marie Andersson sÀger till Norran:

– Det har gjorts avspĂ€rrningar kring en adress. Vi arbetar med att försöka fĂ„ fram sĂ„ mycket detaljer som möjligt kring hĂ€ndelsen. DĂ€rför efterlyser vi ocksĂ„ vittnesuppgifter, hĂ€ndelsen har intrĂ€ffat i de södra delarna pĂ„ Morö Backe.

undefined
Ett misstÀnkt mordförsök intrÀffade pÄ Morö Backe i SkellefteÄ pÄ fredagsmorgonen. TvÄ personer har frihetsberövats, uppgav polisen pÄ fredagsförmiddagen. En person har skadats vid vÄldsbrottet.

Vilka vittnesuppgifter efterfrÄgar ni, det kan ju vara svÄrt för den enskilde att veta vad som Àr intressant för polisen?

– Det gĂ€ller om man sett nĂ„got som man reagerat över kring nio-tiden pĂ„ fredagsförmiddagen och dessförinnan pĂ„ morgonen. Det kan handla om personer, fordon, konstiga ljud eller annat som iakttagits. Det viktiga Ă€r att kontakta oss, sedan Ă€r det upp till polisen att vĂ€rdera uppgifterna, svarar Marie Andersson.

Vid 15-tiden pÄ fredagseftermiddagen kom beskedet att de tvÄ kvinnorna har anhÄllits efter beslut av Äklagare Jennifer Piironen. Detta skedde efter att det hÄllits förhör med de tvÄ misstÀnkta.

Samma eftermiddag framgick det, efter kontakt med SkellefteÄ tingsrÀtt och Äklagarmyndigheten, att det Ànnu inte hade förordnats om nÄgra offentliga försvarare för de tvÄ anhÄllna.

Men det Àr en sjÀlvklarhet att detta snarast kommer att ordnas med tanke pÄ att kvinnorna sitter anhÄllna, de grova brottsmisstankarna och att nya förhör ska hÄllas under helgen.

Regler/frihetsberövade

FrÄn det att en brottsmisstÀnkt blir frihetsberövad har en Äklagare högst fyra dagar pÄ sig att fÄ personen hÀktad av en domstol.

Det Àr ocksÄ Äklagaren som, efter att den misstÀnktes grips, fattar beslut om personen ska sitta anhÄllen de inledande utredningsdagarna.

Risken för nya brott, att den misstÀnkte pÄ fri fot försvÄra utredningen, att personen kan fly landet/undvika lagföring eller att minimistraffet Àr minst tvÄ Ärs fÀngelse, Àr de vanligaste skÀlen för att en person hÀktas.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!