Inom Skellefteå lokalpolisområde, där Norsjö och Malå ingår, är det väldigt ovanligt med åtal kring brottsmisstankar om överfallsvåldtäkt och/eller att gärningsmannen och offret sedan tidigare är okända för varandra.
Oftast har det, vid den här typen av brott i Skelleftebygden, handlat om att den misstänkte och målsäganden haft en kortare eller längre relation till varandra eller att man åtminstone inte är okända för varandra.
Därför är åtalet som åklagare Anders Norberg lämnat in till Skellefteå tingsrätt lika ovanligt som allvarligt.
Den 35-årige mannen misstänks först ha kidnappat och sedan våldtagit en kvinna. Det hände natten den 3 juni i Skellefteå och i ett samhälle utanför stan.
Allt började med att mannen, enligt åklagaren, kidnappade kvinnan – den juridiska termen är människorov – under en bilfärd i samband med kvinnans yrkesutövning den aktuella helgen.
– Han har under bilfärden tvingat målsäganden till en lägenhet utanför Skellefteå. Det har skett under knivhot och där visst våld utövats. Målsäganden har därefter tvingats in i bostaden och där utsatts för en våldtäkt. Sistnämnda brottet bedöms som grovt eftersom han visat upp en kniv och hotat med den, han har förstärkt hotsituationen med tillhygget, sammanfattar Anders Norberg.
Du rubricerar våldtäkten som grov och i övrigt är det också mycket allvarliga brottsmisstankar. Vad är extra försvårande?
– Våldtäkten har ju föregåtts av en kidnappning. Under våldtäkten har det förekommit en kniv, målsäganden har förts bort i bil under hot och själva händelseförloppet ska ha pågått under minst en timme. Därför menar jag att det handlar om grov våldtäkt och människorov, svarar Anders Norberg.
35-åringen åtalats också för övergrepp i rättssak, att offret inte skulle kontakta polisen, samt hot mot tjänsteman (i samband med ingripandet).
Vilken bevisning finns?
– Bland annat ett inspelat larmsamtal, målsägandens uppgifter, knivar som påträffats, vad poliser som kom till brottsplatsen sett och hört och hur målsäganden uppträtt efter händelserna samt förhör med närstående till henne. Den åtalade mannen var ganska kraftigt påverkad av både alkohol och narkotika vid tillfället.
Advokat Carolina Nilsson:
– Min klient förnekar brotten. Han medger att det förekommit visst sexuellt umgänge, men att det skedde frivilligt och inte under hot. Han har inte heller, under knivhot, tvingat målsäganden att köra iväg.
Förutom tidigare domar för några år sedan – se faktarutan här intill – har Skelleftebon nyligen ställts inför rätta i Gävle för en misstänkt våldtäkt.
Mannen åtalades för att han skulle ha våldtagit en sovande kvinna i hennes tält på en campingplats i Gävle i samband med en festival i mitten av juli i fjol. DNA-spår från Skelleftebon kopplade honom till platsen.
Samtidigt påpekade hans advokat i Norran i samband med rättegången:
– Min klient förnekar brott, bevisningen är tunn.
Den 6 april meddelade Gävle tingsrätt att mannen friades från våldtäktsåtalet. 35-åringen hade enligt domstolen varit oaktsam ”men att oaktsamheten inte kan anses som så påfallande klandervärd att den ska bedömas som grov, åtalet ska därför ogillas”.
Men den rättsliga prövningen är inte över. Domen har överklagats av åklagare Johanna Rystedt:
– Han ska i första hand dömas för våldtäkt, i andra han oaktsam våldtäkt, är hennes uppfattning.