Ministern kommenterar dödsfallen bland Northvolts arbetare

Tre personer har dött kort efter sina respektive arbetspass på Northvolt. Nu kommenterar biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg dödsfallen. ”Det är viktigt för mig att följa detta nära”, säger hon till SVT.

Tre personer har dött oförklarligt kort efter avslutade arbetspass på batterifabriken Northvolt. Efter uppgifter om möjligt exponering vid det senaste fallet har polisen öppnat de två tidigare utredningarna.

Tre personer har dött oförklarligt kort efter avslutade arbetspass på batterifabriken Northvolt. Efter uppgifter om möjligt exponering vid det senaste fallet har polisen öppnat de två tidigare utredningarna.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2024-06-25 15:46

Tre personer har hittats döda kort efter avslutade arbetspass på Northvolt. Nu kommenterar biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) dödsfallen till SVT.

– Det är viktigt att vi har ett tryggt och säkert arbetsliv i Sverige och att alla arbetsgivare tar de här frågorna på väldigt stort allvar, säger Paulina Brandberg till SVT.

undefined
Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister, kommenterar nu dödsfallen.

Ministern välkomnar uppgiften om att polisen öppnat de tidigare stängda utredningarna efter att nya uppgifter framkommit om det senaste dödsfallet där det kan ha förekommit någon sorts exponering. 

– Det är fruktansvärt att tre person har dött i anslutning till sina arbetspass och det är såklart jätteviktigt att vi nu får klarhet i vad som har hänt. 

– Det är viktigt att veta vad som orsakade dödsfallen, dels för de anhöriga, men också för det större arbetet – hur vi ska förebygga att något liknande händer igen, säger Brandberg till SVT. 

Paulina Brandberg ämnade att besöka Northvolt redan efter det första dödsfallet i vintras, skriver SVT. Besöket ställdes dock in på grund av sjukdom. Nu planeras ett nytt besök efter sommaren för att följa fabrikens säkerhetsarbete på nära håll. 

– Jag tycker det är viktigt att komma ut till Northvolt och se hur de arbetar i de här frågorna.

– Som minister lägger jag mig inte i enskilda fall men jag har det övergripande ansvaret i Sverige för att förebygga den här typen av problem och det är därför viktigt för mig att följa detta nära, säger ministern till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!