Mimis praliner: Kläcker locka(n)de läckerheter

När Mimi Lindahl i Skellefteå började sälja sina handgjorda praliner, då fick hon höra att de såg väldigt snygga ut. Släta och blanka med olika färger. ”Är det stenar?” undrade folk. ”Nej, det är Rubyganache”, svarade Mimi.

Marmorskiva och diverse verktyg behövs när den uppvärmda chokladen ska bearbetas. Detta arbetsmoment kallas "att tablera".

Marmorskiva och diverse verktyg behövs när den uppvärmda chokladen ska bearbetas. Detta arbetsmoment kallas "att tablera".

Foto: Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2019-12-23 13:32
undefined
Kläcker ett äkta hantverk. Mimi Lindahl har vänt formen upp-och-ner och ut trillar perfekt formade chokladpraliner.

Pralintillverkningen sker hemma i köket och visst är det en hobby.

- Alla tycker väl om choklad, säger Mimi medan hon lockar det senaste pralingänget som ska in i kylen för stelning.

Pralintillverkningens grunder lärde hon sig under en tvådagarskurs på Nora Chokladskola. Att locka innebär att stänga igen varje pralin i botten med ett lager choklad så att inte fyllningen rinner ut. När pralinerna ska tas ut ur formarna, då ska de kläckas. Mimi dunkar formen i köksbordet ett par gånger och ut trillar perfekt formade chokladbitar med olika sorters fyllning i.

"Alla tycker väl om choklad."

undefined
Minst 60 procent kakaohalt, tunt skal och mycket fyllning, så vill Mimi att det ska vara.
undefined
Chokladsmet i botten så att fyllningen håller sig på plats. Detta kallas att "locka".

Mimis praliner, som det tar uppåt fyra timmar att tillverka, är målade också. Först torkas formen ur med bomullsrondeller och vodka för att pralinerna ska bli blanka. Sedan målas formen med en blandning av kakaosmör och färgpulver. Olika praliner med olika fyllning får olika färg. Rosa för den rosa Rubychokladen och gult för pralinerna med saffran i.

Den som vill gjuta praliner har två viktiga saker att tänka på - formens form och chokladens kvalitet.

– Det måste vara rätt mängd kakaosmör i chokladen så att den blir lättflytande. Själv använder jag bara formar med raka, släta kanter. Mönstrade formar är mycket svårare, det är nästan omöjligt att få in choklad i alla krumelurer.

Själva chokladskalet ska vara riktigt tunt för att ge plats åt mesta möjliga fyllning. Fyllning som Mimi komponerar själv. Hon kan röra ihop både whiskykola och romkola och när det är saffran inuti, då är det i form av en ganache, en chokladkräm.

undefined
Marmorskiva och diverse verktyg behövs när den uppvärmda chokladen ska bearbetas. Detta arbetsmoment kallas "att tablera".
Mimis saffransganache

Kan användas både som pralinfyllning och tryfflar. Smeten ska vara under 30 grader innan den spritsas i sina gjutna chokladformar. Ska smeten rullas till tryfflar måste den vara kylskåpskall.

Till 30 tryfflar:

300 g vit choklad

1 dl grädde

0.5 g saffran

50 g rumsvarmt smör

Gör så här: Värm grädde och saffran till strax under kokpunkten och häll det över den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt sedan smöret. Rör tills smöret har smält. Ställ in i kylen 2-3 timmar och rulla sedan till slarviga bollar. Tryfflar är vackrast när de inte ser fabriksgjorda ut. Rulla dem sedan i florsocker. Tänk på att florsockret smälter lätt. Vill du äta tryfflarna vid ett senare tillfälle så spara det momentet tills innan servering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!