Ovanför dånar fotsteg från Campushallen när vi gör besök i källarvåningen där Arctic Game Lab har en del av sina många lokaler på Campusområdet.
Erik Okfors, som är en av många som flyttat till Skellefteå för att hoppa på den enorma spelsatsningen som finns här, möter upp oss för att visa upp den unika Motion Capture-studion. Den har kostat drygt en miljon kronor och är Sverige-unik då Arctic Game Lab nämligen erbjuder den gratis till aktörer som vill boka in sig för att få användning av den.
Men vad är då Motion Capture?
– Har du sett Sagan om Ringen så har du sett Gollum. Han är den mest kända figuren som filmatiserats med Motion Capture-teknologin. Sen har du även figurer som draken Smaug eller som nu senast då Abba använde sig av teknologin när de släppte nya låtar, berättar Erik som sedan ett par månader tillbaka jobbar som Motion Capture-tekniker.
Tekniken används främst på Arctic Game Lab till spelskapande men den går även att användas vid till exempel reklaminspelningar, filmer eller till och med inom industrin.
Magnus Johansson, projektledare på Creative Crowd, om studion:
– Vi hjälper företag med affärsutveckling, marknadsföring och kompetensförsörjning. I den satsningen finns en pott som är tänkt för ny teknik och då har vi på Arctic Game Lab köpt in den här tekniken för att sedan låna ut gratis till kommunala och regionala företag för att boosta deras utveckling och få in nya företagsetableringar.
Hur unik är den här typen av studio?
– Jag känner inte till någon annan i Sverige som är publikt tillgänglig, såna här studios sitter vanligtvis bakom lås och bom för företag som får hyra in sig. Det brukar kosta omkring 50 000 till 100 000 per dag att låna, säger han och fortsätter med att berätta att studion gör att fler börjar sikta på att etablera sig i stan:
– Det här är ett försäljningsargument för Skellefteå gentemot hela spelindustrin i landet. Det är flera företag som siktar på att starta upp lokalkontor här just för att få tillgång till tekniken.
Hur stor är spelindustrin i Skellefteå?
– Man kan väl säga som så att utbildningsmässigt är det vi och Skövde som är störst i Sverige nu. Vi har ungefär 500 utbildningsplatser riktade mot spelindustrin. Vi har drygt 400 studenter nu men ökar för varje år, avslutar Magnus.